Beszédfejlesztés Arcjóga gyakorlatokkal?

“Ismerd meg rovatunkban”-Lengyel Éva logopédus

Nyelvcsont feletti és alatti izmok

Egyik Arcjógázó társunk felhívta a figyelmem arra a tényre, hogy a logopédiai foglalkozásokon előkészítő gyakorlatként végeznek arcjóga-arcizomerősítő gyakorlatokat. Ennek nagyon megörültem, hiszen ez is azt bizonyítja, hogy hatásos módszerről van szó. Nem csak feltölt és fiatalít, hanem bizonyítottan a beszédfejlesztésben is hatásos.

A beszéd az ember nagy ajándéka. A beszédkészség és az önbizalom szorosan összefügg. A beszédtanulás összetett tevékenység, ezért sok időre és türelemre van szükség. Napjainkban egyre több a beszédhibás gyermek. Ha gyerekkorban nem figyelünk a korrekcióra, felnőttkorban sok hátrány érhet bennünket, akár a magánéletben akár a munkaerőpiacon.

A hangképzésben 100 különböző izom vesz részt, melyek beszéd közben az agy irányításával egyszerre működnek. Ha a beszéd létrehozásához szükséges izmok nem elég erősek, vagy ha nem sikerül őket megfelelően koordinálni, vagy sérül valamelyik szerv, akkor beszéd- vagy hangképzési zavar keletkezik. A szervek fejlődését nem tudjuk befolyásolni, de az ajak és nyelvizmokat erősíthetjük, és az érzékelés is fejleszthető.

A logopédia lényege a hibás beszédhangok javítása óvodás korban, s, sz, zs, z, cs, c, r, hanghibák nyelvlökéses nyelés korrigálása úgynevezett laterális, oldalt képzett hangok korrigálása, renyhe izomtónus erősítése, ajak és nyelvgyakorlatok segítségével.

Ami feszes lazítják, ami renyhe, erősítik, ami zöngés de a gyermek zöngétlenül mondja, zöngésítik és fordítva. Ha hangokat cserél a gyermek figyelnek arra jól hall e vagy nagy e az orrmandula, mert ez is okozhat problémát. Fontos, hogy cumizik vagy az ujját szopja, /lásd nyelvlökéses nyelés oka és a beszédhiba eredete/ fontos ilyenkor már óvodás gyermeknél is a jó fogszabályzás, a hozzáértő elhivatott fogorvos, és mindemellett a Szülő segítsége, a logopédián tanultak napi szintű gyakorlása.

Nézzünk néhány arcizomerősítő gyakorlatot, amely játékos formában hozzájárulhat a gyermek beszédfejlődéséhez. Érdemes nekünk felnőtteknek is kipróbálni, szerintem igencsak elfáradnak az arcizmaink.

Gyertya lobogtatás
Gyújtsunk meg 1 gyertyát és helyezzük körülbelül 20 cm távolságba, majd a kifújt levegő erősségét szabályozva lobogtassuk a lángot. Lássuk, hányszor sikerül!

Gyúrjunk a száj körkörös izmára!

Ropi ropogtatás
Kérjük meg gyermekünket, hogy a kezeit hátra téve ropogtasson el egy ropit úgy, hogy száját ügyesen mozgatva húzza mindig beljebb a következő falatot.

Lufi fújás
Fújja fel a gyermek az arcát, mintha lufit fújna, majd fújja ki a levegőt. Ismerős a gyakorlat? Igen, ez az arcjóga „trombitás” (felnőtt) gyakorlatunk egyik változata.

Gyúrjunk a trombitás izomra!

Cicanyelv
Dugjuk ki a nyelvünket és nyaljuk körbe a szánkat, mint ahogy a torkos cica lenyalja a bajuszáról a tejfölt. A nyelvünket próbáljuk meg minél messzebbre kinyújtani. Ezt ismételjük többször, mindkét irányba. Ugye, hogy nem is olyan egyszerű? Még a nyakunk is belefeszül.

A rágás már önmagában is erősíti a szájizmokat, ezért ne vágjuk le a kenyér héját, ne reszeljük le az almát, ne pépesítsünk feleslegesen!

Amennyiben gyermekkorban nem korrigáljuk a beszédhibát, felnőttkorban érhetnek minket kellemetlen kritikák. Ezen kívül felnőttkorban a fogazati problémák, fogszabályozó viselete, fogprotézis is okozhat megváltozott kiejtést. Jó hír, hogy a helyes beszédhangok, sok gyakorlással, ajak, nyelv és arcizomgyakorlatokkal helyreállíthatók.

Logopédus szakértőnk önzetlen segítséget nyújtott nekem abban, hogy elkészüljön ez a cikk. Hálás köszönet érte!

Amennyiben további kérdésed van a témával kapcsolatban, tedd fel  a logopédus szakértőnek!

Lengyel Éva
Logopédus, gyógypedagógus

Sok szeretettel,

Arcjóga program megálmodója

 Koós Viki, szépséged őrzője

Címke: , , , , ,
Kategória: Ismerd meg, Szépségápolás

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 
arcjóga ingyen e-book

Ti mondtátok

Nagyon nagy dolog, hogy nem csak a stúdiók falai között lehet élni a lehetőséggel. Ebben az a jó, hogy TV közben, házimunka közben is gyakorolható. A kedvencem amikor autóban gyakorolok. Képzelem mit látnak a velem szembe jövők...

P. Ria
Ha nem olvastad még a "Ránctalan Arc Titka" című letölthető könyvet, igen sok fontos információt kell nélkülöznöd. Pedig úgy gondolom az arcunk és különösen a női arc bőrének állapota nagyon fontos, legyen az ember akárhány éves! Ebből megtudhatod, hogy mi mindenre kell odafigyelni, ha megfelelően szeretnéd ápolni a bőrödet. Bizony az elolvasása után rá kellett jönnöm, hogy én is követtem el sok-sok hibát, amikor a reklámokra hallgatva vásároltam és használtam arckrémeket. Azt gondoltam, hogy azokkal jót teszek, mert ápolt leszek, de most már úgy gondolom, hogy akár árthattam is az arcbőrömnek. Ezúton szeretném megköszönni, hogy felnyitottad a szemem!

S. Zsuzsa
A szépségszakma 28 éve elkötelezett híveként nagy örömömre szolgált, hogy megismerkedhettem Vikivel. Személyében szakmailag nagyon igényes, felkészült, a szépségápolás iránt ízig-vérig elkötelezett szakembert ismerhettem meg. Egyénileg továbbfejlesztett arcjóga módszere bárki számára könnyen elsajátítható, bárhol, bármikor gyakorolható. Remekül beépíthető a napi szépségápolási rutinunkba. Az arcjógát kortól függetlenül, nőknek és férfiaknak egyaránt ajánlom, hogy a kortalan szépség ne csak szlogen legyen többé.

Dr. Pap Judit ügyvezető igazgató
Professional Beauty Company Kft
További vélemények »