Az okinawai titkos recept

Habár még nem találták fel a fiatalság elixírjét, és olyan piruláról sincs tudomásunk amely lelassítja az öregedést, úgy gondolom mégsincs okunk az aggodalomra.

Tény, hogy kicsi az esélye annak, hogy 100 évnél tovább éljünk, de növelhetjük életkorunk hosszát és minőségét. Számtalan eszköz és trükk létezik az évekkel szembeni harcra. Többségük apró dolog, ráadásul kis energiát igényel: napi rendszeres testmozgás, optimista életszemlélet, antioxidánsban gazdag ételek, italok fogyasztása, pezsgő közösségi élet, védelem az UV-sugárzástól, óvakodás a cigarettafüsttől. Ezekkel az apró trükkökkel minőségi éveket nyerhetünk; csak rajtunk múlik, hogy miként élünk vele.

Két ember életkora közti különbséget csak 25%-ban határozzák meg a  gének. Ez mit jelent? Azt, hogy az az ember, aki 80 éves kor helyett 100 éves korában hal meg, 15 évet köszönhet az életmódjának és csak 5 évet a géneknek!

Ennyire fontos lehet az életmód? Na de akkor mi a követendő példa?

Kutatók tanulmányozták az okinawai emberek életmódját, mert a Földön az ő élettartamuk a leghosszabb. Négyszer annyi 100 éves ember él Okinawában, mint más nyugat-európai országban. Természetesen ők is öregszenek, de a szívproblémák, daganatos betegségek, agyvérzés gyakorlatilag ismeretlen számukra.

Miért gondolják, hogy ez nem genetika? Mert a nyugatra vándorlók közül azok akik áttértek a nyugati életmódra, elvesztették a hosszú élet titkát.

Az okinawai „titkos” recept:

  • Nem dohányoznak, nem isznak alkoholt
  • Kevés húst fogyasztanak. Ételeik háromnegyed részét gyümölcs és zöldség teszi ki. Kevés finomított cukrot fogyasztanak.
  • A teltség első jelére abbahagyják az evést, ez azt jelenti, hogy napi kb. 400-500 kalóriával kevesebb ételt fogyasztanak mint a nyugat-európai ember.
  • Nem szednek hangulatjavító szereket, a szoros családi kötelék és a közösség segítségével győzik le az esetleges stresszt és szorongást.
  • Aktív életmódot folytatnak, táncolnak, sétálnak, küzdősportolnak.

Ugye milyen egyszerű? Nem állítom azt, ha követjük a példát 100 évig fogunk élni, ránctalanok leszünk és boldogok. De az biztos, hogy minőségibb életet élhetünk, mely az önbizalmunkat is erősíti.


Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .