Reggel vagy este arcjógázzak?

A kérdést elsősorban a napirend és a bioritmus határozza meg. Lehetőleg mindig azonos időben gyakorolj, (nem mindig megoldható) ez segít a napi rutin kialakításában, és biztosítja, hogy mindig elvégezd a programot. Ez az időpont lehet reggel, lehet délután vagy este lefekvés előtt. A hangsúly a rendszerességen van.

A koránkelőknek a reggeli időpont a megfelelő, kivéve, ha a reggel egy őrült rohanás és minden perc pontosan ki van dekázva. Rohanás a munkába, összekészíteni az uzsicsomagokat, útközben a gyereket leadni az óvodába, iskolába, na és persze időben beérni a munkahelyre.

Jó hír, hogy a gyakorlatok szétoszthatók a nap folyamán. Amikor éppen van 1-2 perc, ebédidőben, a monitor előtt érdemes elvégezni egy-egy gyakorlatot, később még egyet…

Én nem szeretek korán kelni, viszont későn fekszem. Próbáltam már reggel, este és más különböző időpontokban végezni a gyakorlatokat. Igazából nem mondhatom azt, hogy az abszolút győztes a reggeli vagy más fix időpont lett volna. Mindig alkalmazkodtam az adott helyzethez, a napi programhoz.

Ha reggel korábban kelek mint a többiek, akkor gyorsan kihasználom az időt az arcjógázásra, este mikor elcsendesedik a lakás, nagyon jó érzés „felpörgetni” a fáradt izmokat, annak tudatában, hogy reggel „feltöltött” arccal ébredek.

Ott van az a biztos tudat, hogy akárhogy alakul is a napom, már tettem valamit az arcomért, a ráncok ellen. Jó érzés ez, ezért már nem is tudok lemondani róla. Kiadós arcedzés 15 percben, heti 3-5 alkalommal. (plusz amikor új gyakorlatokat ötlök ki) A kiadós azt jelenti, hogy az arc egészét edzem. Szeretem egyben letudni, egyrészt mert ha már egyszer rászánom az időt, akkor teljesen ki legyen pipálva, másrészt mert így gyönyörűen be lehet „durrantani”az izmokat, oldani a blokkokat. Az arc kitelik, csodásan bársonyos, rózsás és hidratált lesz.

Érvek a reggeli edzés mellett

 

Nyugalom van és nagy csönd, érdemes kihasználni az időt. Az arcod még feszültség-és stresszmentes, reggel akár el is hagyhatod a stresszoldó gyakorlatot. Helyette vannak olyan gyakorlatok, melyek az egész testet energiával töltik fel, ezeket reggel mindenképpen érdemes bevetni, 12 órán keresztül hat, friss, és üde leszel.

A reggeli arcjóga egész napra feltölt, „arcilag” és lelkileg is felkészít a napra. Türelmesebb és mosolygósabb leszel a nap folyamán.

A legjobb vízszintes helyzetben arcjógázni (erről már tavaly volt szó egy bejegyzésben). Reggel, ébredés után ágyban fekve az arc nem ráncolódik, kisimul, a gravitáció ellen dolgozunk. Fekvő helyzetben a gyakorlatok nehezebbek, viszont annál hatásosabbak. Képzeld el az izmokat, a kezed helyezd a megdolgozandó területre, így érezni fogod az izomfeszülést, a pulzálást, érezni fogod, hogy valóban dolgoztatod az arcod.

A korai órákban végzett edzés egész napra ellát a “megcsináltam” érzéssel. A tudat, hogy elvégezted aznapi edzésedet magabiztossággal és elégedettséggel tölt el.

Ha tudod, hogy estére nagyon elfáradsz, fáradt lesz az arcod, akkor NE este arcjógázz. Fáradt arcot (úgy mint a testet) nehezebb edzeni, nem tudod a maximumot kihozni magadból. És tudod… az izmokat a végpontig, tűréshatárig kell feszíteni.

Az estére hagyott arcjóga gyakrabban marad el, hiszen egy fárasztó nap után hajlamosabbak vagyunk azt mondani: “ma már nem edzem, majd holnap bepótolom”.

Nem utolsósorban, a reggeli arcjóga testileg és lelkileg is “rákészít” a napra, segíti a stressztűrést és türelmed megőrzését.

Érvek az esti edzés mellett


Lefeküdt a család, csönd telepedett a lakásra, érdemes kihasználni az időt. Az arcod feszült, hiszen egész nap stresszben voltál. Itt az ideje, hogy kisöpörd magadból a napi stresszt egy jó kis arcjóga stresszoldó gyakorlattal.
Nincs annál jobb, mint egy fárasztó nap után elnyújtózni a kádban. Ez a 15 perc csak a Tiéd. A nyakad mögé tegyél egy törülközőt és relaxálj.

Este, lefekvés után ágyban fekve is arcjógázhatsz.   Nem szentírás, hogy csak fekve lehet edzeni, ülve is gyakorolhatsz.

Ha este „felpörgeted” a fáradt izmokat, reggel „feltöltött” arccal ébredsz. Éjszaka nem vagy stresszben, nincs aki „leszívja” az energiádat.

Nem kell sehova rohannod, nem kell folyton az órádra pillantani, szép lassan végezheted a gyakorlatokat. Arcjóga után egy pihentető alvás… kell ennél több az arcnak?

Este egy extra kényeztetés a fáradt szemnek, és hatékony ellenszere a szarkalábaknak, szem alatti karikáknak. A szemkörnyékre ne hagyd ki a Relaxációs szemmasszázst, 100%-os növényi olajokkal, vagy a jól bevált szemránckrémeddel.

A fenti érvek megfontolandóak, mégis azt tanácsolom, hogy az arcjógázás időpontjának meghatározásánál az ésszerűség vezéreljen. Ha délelőtt dolgozol vagy tanulsz és a délutánod szabad, akkor tedd csak későbbre az edzést. Ha kisgyermeked van, akkor oldd meg az arcjógát az alvásidejében. Ha a koránkelés gondolatától is borsózik a hátad, ne erőltesd! Ha egész nap a munkahelyeden vagy, vedd rá a kolléganőket, hogy arcjógázzatok együtt. (Persze ne a munka rovására menjen) Alkalmanként 5-5 perc és a nap végére azt veszed észre, hogy megcsináltad az egész programot. Akkor eddz, amikor neked kényelmes és jól esik.

 


Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .