Hogyan járul hozzá a kollagén a ránctalan arcbőrhöz?

Gondolkoztál már azon, hogy miért jelennek meg a vonalak és a ráncok az arcunkon, ahogy öregszünk? Eltekintve a külső tényezőktől, – mint a napsugárzás és a környezetszennyezés, melyek károsítják a bőrt, – a bőr belső szerkezete is változik. A kollagén a bőr szilárdító váza. Összetartja a bőrt és alátámasztja az egyéb szöveteket és vérereket.

Az egyik legfontosabb feladat érett korban: kezelni a bőr kollagén tartalmának változását!!!

A kollagén az a természetes fehérje, mely támogatja a test elsődleges szöveteinek struktúráját, a bőr kötőszövetét. A kollagén biztosítja a szervek és a szövetek elasztikusságát. A bőrünk 75%-a kollagénből épül fel, és összességében a testünk fehérjéjének kb. 30%-a kollagénből áll. A kollagén természetes eleme az izületeknek, porcoknak, a hajnak, bőrnek, körömnek és a létfontosságú szerveknek.

A kollagén termelődés lelassul a kor előre haladtával. A lassulási folyamat 20 éves kor után kezdődik, majd a termelés a 30-40. életkorra lecsökken, és szinte teljesen leáll az 50.-60. évre. A kollagén hiány vagy a kollagén pusztulása a fő oka az öregedési folyamatoknak. A kollagén a test természetes terméke, a test ragasztójának is nevezik, mert összeköti az izmokat, a bőr kötőszöveteit, a szalagokat, a porcokat, az inakat.

Ez a fehérje megtalálható a csontokban, a bőrben és a szövetekben. A bőrben található kollagén, a kollagén 1. Az ilyen típusú kollagén jellemzője a nagy szakítószilárdság. Ez az a tulajdonság, amely a bőrt rugalmassá és erőssé teszi.

Ahogy öregszünk, a bőr kollagén tartalma csökken. A kollagén termelés lelassulásával a bőr kevesebb vizet tartalmaz, megereszkedik és megjelennek az első ráncok. Mivel ez volt a ragasztó, ami felemelte a bőrt, a bőr elveszíti rugalmasságát, elkezd petyhüdni és ráncosodni.

A fiatalság jele a gyönyörű, ránctalan bőr és mi fiatalok akarunk maradni. Ezért a kozmetikai cégek még keresik annak módját, hogy tudják a bőrbe juttatni a kollagént, különféle vegyi és természetes termékekkel.

Az egyik legnépszerűbb a Restylane injekció. Ez a töltőanyag átmenetileg eltávolítja a ráncokat, miközben ösztönzi a szomszédos szövetek kollagén termelését. De mielőtt kipróbálod, az eljárással kapcsolatban kérd ki több orvos véleményét!

Egy másik módja a kollagén termelés serkentésének, az A-vitamin vagy retinol. Mindannyian tudjuk, hogy milyen fontos az A-vitamin az étrendünkben, a jó látás, az egészséges csontok és a bőr, valamint az immunitás szempontjából. Az A-vitamin serkenti a kollagén termelést, de csak igen magas koncentrációban. Ilyen magas koncentrációjú terméket nem kapunk a drogériákban, ezt csak orvos írhatja fel. De ne ess túlzásba, mert az A-vitamin túladagolásának súlyos mellékhatásai vannak.

Egy másik kezelési mód, amely segíti a kollagén termelést, egy jó anti-aging eljárás. Mint pl:a  Thermage kezelés. A kezelés alatt a kezelt felületen enyhe meleg érzés tapasztalható, mialatt a radiofrequencia energiája a bőr alsó rétegét kezeli. Ez az érzés csupán azt jelenti, hogy a kollagént az energia stimulálja és ezáltal a bőrt feszesíti. Ez az eljárás szintén orvosi felügyeletet igényel, akárcsak a lézeres bőrfiatalítás vagy a Resurfacing vagy Photorejuvenáció.

A kollagén ösztönzésének legegyszerűbb és legtermészetesebb módja az arcjóga. Az arc-edzésprogram nemcsak természetes és bárhol, bármikor végezhető, de nagyon hatékonyan növeli az anyagcserét, vérbőségfokozó, ezáltal javítva a bőrképet, lassítja a kollagén vesztést, sőt segíti az újraképződést. Pénztárcabarát és még orvosi beavatkozást sem igényel.

2 Comments on “Hogyan járul hozzá a kollagén a ránctalan arcbőrhöz?

  1. Sajnos ezidáig semmi pozitívat nem tapasztaltam. A bõröm laza kotõszövetû és 35 évesen renyhül, esik össze. Hogy lesz egy kis arctornátôl feszesebb a kollagén? Sehogy. Nézhetem a
    nálam évekkel idõsebb, természetes módon feszes bõrû nõket – pedig
    sok lyen nõ semmit se tesz a bõréért. Marad a hit a csodában meg a sok pénzben. És a kérdés, hogy nincs-e további môdszered, tanácsod, személyes tanfolyamod, Viki. Üdv: Veronika.

  2. Mivel nem arctornával foglalkozom, annak hatásáról nem tudok érdemben nyilatkozni.
    Az öregedés komplex folyamat, nyilvánvaló, ha minél több oldalról támadjuk annál hatásosabb lesz a végeredmény. Mindenkinek van egy genetikai állománya, kinek jobb kinek kevésbé jó. Az öregedési folyamatokat, a bőr állapotát mozgással, stresszoldással, megfelelő bőrápolással stb… Te magad tudod lassítani, az Arcjóga gyakorlatok támogatják és kiegészítik ezt a folyamatot. A módszer kialakításánál figyelembe vettem a bőr biofizikai tulajdonságait, így az Arcjóga gyakorlatok elősegítik a kollagén kristályos szerkezetének változását, növelik a bőr önmegújító képességét. Azok a nők akikről úgy gondolod semmit nem tesznek a feszes bőrükért, valószínűleg nem dohányoznak, sportolnak, sok zöldséget és gyümölcsöt esznek, (néhány vitamin a kollagénszintézist támogatja) megfelelő krémet használnak, pozitívan gondolkodnak és persze genetikailag is a szerencsésebbek közé tartoznak. Mivel az öregedés mint írtam összetett folyamat, a harc csak akkor lesz eredményes, ha minél több módszert vetsz be ellene.
    Tanfolyamról és tippekről a honlapon tudsz tájékozódni.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .