Napozz a bőrrák ellen!

Napozz a bőrrák ellen!
Napozz fényvédővel

A bőrrák ellenszere a napozás lenne?

 

Napozz naptejjel
Napozz fényvédővel

A bőrrák (melanoma) előfordulása egyre nő. Az USA-ban a nők körében kétszeresére, a férfiaknál háromszorosára nőtt, 1973 és 2000 között. Ausztráliában a nők körében 40%-al, a férfiak esetében 88%-al nőtt. A bőrgyógyászok gyorsan rávágják- persze a napozás miatt.

Csakhogy Európában, Skandináviában a leggyakoribb a melanoma, míg a mediterrán országokban csak harmadannyi fordul elő. Minél délebbre megyünk, annál ritkább a melanoma.

Ha a napozás árt, nem éppen az ellenkezőjét várnánk?

Egy 2007-es tanulmányban Anthony J. Yun azt fejtegeti, hogy miközben a különböző kampányokkal az elmúlt évtizedekben az embereket elrettentették a napozástól, ez idő alatt háromszorosára nőtt a melanoma eredetű elhalálozás.

„Lehetséges, hogy a csökkenő és rendszertelenebb napozás okozza ezt?”- tette fel a kérdést Yun.

A gyógyító D vitamin

Tudományos kutatások bizonyítják a D-vitamin pozitív hatását a szervezetre. Nagy port kavart Dr. Nicolai Worm „ A gyógyító D” című német nyelven megjelent könyve. A könyv rávilágít arra a paradox helyzetre, hogy egyrészt a népesség drámai D-vitamin-hiányban szenved, másrészről pedig mindent megtesznek annak érdekében, hogy kerüljék az egyetlen releváns D-vitaminforrást, a napot.

Dr. Worm szerint a D-vitamin 90%-a testünkben a napsugárzás hatására termelődik. A táplálékból is felveszünk D-vitamint, de ennek mértéke elenyésző. A vitamin több mint 33 szervben és szövetben kapcsolja be gének százait, hogy a testfunkciókat irányítsa.

Az elégtelen D-vitamin betegségekhez vezet: növekszik a szívinfarktus, stroke, mell-, bőrrák és egyéb rákfajták, reuma, autizmus, depresszió, hogy csak párat említsek.

A napsütés a mi szélességi fokunkon októbertől április közepéig csekély, nem tud elég D-vitamin képződni a szervezetben. Aki nyáron nem képes feltölteni a raktárait D-vitaminnal annál télen vitaminhiány lép fel, és ez növeli a megbetegedések kockázatát.

Mi a helyzet a szoláriumozással?

Dr. Worm szerint ugyanaz érvényes mint a napsugárzásnál. Amennyiben a lámpákba megfelelő UV-B alkatrészeket szerelnek be, megindul a D-vitamin képződés. Itt is fontos a fokozatosság és mértékletesség elve.

Rendszeres és mértéktartó szoláriumozás – a jelenlegi ismeretek szerint – preventív hatású, ugyanúgy, mint az óvatos napfürdőzés vagy ezek kombinációja.

Valóban sok tanulmány mutat rá arra a tényre, hogy a megfelelő D-vitamin mennyiség megóv a bőrráktól, valamint – és ez nagyon fontos – a már létező bőrrák túlélésének arányát növeli.

Forrás: TAN BIZ

Iratkozz fel, júniusban induló online arcjóga tanfolyamunkra, mely most teljes egészében ingyenes és még ajándékot is kapsz mellé!

Kattints ide a részletekhez:

>>Ajándék arcjóga tanfolyam és könyv <<

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .