Arcjóga válaszok

Köszönöm a rengeteg kérdést, gondolatot és a bizalmat, amivel megtiszteltetek.

A kérdéseket és a válaszokat itt találjátok:

Mi is az Arcjóga és miben más?

Léteznek különböző módszerek, szerte a világon, nem mondhatjuk, hogy az egyik jobb és eredményesebb, mint a másik. Az, hogy kinek melyik válik be, csakis kizárólag az egyéntől függ. Az Arcjóga azok számára ajánlott, akiknek – a pörgős életmód miatt- az izomfeszítő-lazító gyakorlatokon kívül fontos a stresszoldás, a nyugalom, az arc energiával való feltöltése, önmaguk kényeztetése.

Az Arcjóga alapja egy (amerikai nők százezrein letesztelt, a’80-as években már elismert és sikeresen alkalmazott) természetes módszer, amely segítségével visszanyerheted arcod fiatalságát és üdeségét. A program a leghatékonyabb technikát és a legújabb kutatások eredményeit felhasználva segít a természetes és biztonságosan arcfiatalításban. A fiatalos megjelenés megőrzése érdekében a testünknek is szüksége van a rendszeres testmozgásra, az arc izmainak is szüksége van az edzésre, így tudjuk megakadályozni azt, hogy elveszítsük az arc kontúrját. A bőr öregedése összetett folyamat, az izmok petyhüdtsége, kollagénvesztés, dehidratáció, stressz, hormonváltozás stb…  , ezek közül az izomvesztés egy tényező a számos közül. Ebből következik, hogy az arcizom edzése nem elég, a kötőszövetet, kollagéntermelést is fokozni kell a megfelelő hatás eléréséhez.

Ellenben kiegészítve a speciális, és megfelelő sorrendben végzett masszázstechnikával, stresszoldó gyakorlatokkal, – mely kizárólag az Arcjóga védjegye-, a kollagéntermelést fokozza, a kötőszövetet stimulálja, ezáltal az arc kisimul. Ha esetleg valahol máshol látsz ehhez hasonló gyakorlatokat, vagy módszereket, ne téveszd össze, az NEM az eredeti és jogi védelem alatt álló Arcjóga módszer, és így nem is képes az általad elvárt  hatékony és sikeres eredményekre.

Mikor kell elvégezni a gyakorlatokat, reggel ébredés után vagy este?
Tőled függ, a Te időbeosztásodtól. Lehetőleg mindennap azonos időben gyakorolj, ez segít a napi rutin kialakításában, és biztosítja, hogy mindig elvégezd a programot. Ez az időpont lehet reggel, lehet délután vagy este lefekvés előtt. A hangsúly a rendszerességen van.
Van, aki szeret korán kelni, annak a reggeli időpontot ajánlom. Mások rohannak dolgozni, a gyerekeket kell vinni az óvodába, iskolába, nekik az esti időpont a megfelelő. De el is oszthatod a gyakorlatokat a nap folyamán, mikor éppen van 1-2 perced, megcsinálsz egy gyakorlatot, később még egyet…A reggeli gyakorlás előnye, hogy még kisimult az arc, nem vagy feszültek, jobban lehet az arccal dolgozni, az esti gyakorlás pedig segítség a testnek, léleknek a napi stressz feldolgozásában.

Kiknek ajánlott az arcjóga?
Mindenkinek. Férfiaknak, nőknek , fiataloknak és idősebbeknek, korhatár nélkül.
Az arcjóga egy eszköz ami segít felvenni a harcot az öregedés ellen. Minél korábban elkezded a programot, annál kisebb a valószínűsége, hogy az öregedés mély nyomokat hagy az arcodon és az áhított célt is gyorsabban eléred.

Milyen hatással van a bőrömre az Arcjóga?
Az izompumpa (feszítés-lazítás) elősegíti a kapillárisokba a vér beáramlását, és a vénás erekbe a visszapumpálást. Ezáltal minden gyakorlat növeli a vérkeringést, így a bőr oxigén-és tápanyagfelvevő képessége nő. Ennek eredménye egy tiszta, egészséges, hidratált bőr.

Én 65 éves vagyok, augusztus óta csinálom az arcjóga gyakorlatot, amit eddig megkaptam. Kérdésem az lenne, hogy van reményem, hogy a ráncok, amik az arcomon vannak, kicsit kisimulnak-e ebben a korban ? Naponta többször is végzem a gyakorlatot – homlok és a trombita – el is fárad az arcom, érzem, hogy megmozgattam.
Nincs „rossz” kor. Az izom csodálatos jószág, még az ún. leépülés időszakában is képes fejlődni. Minél korábban elkezdi valaki a gyakorlatokat, annál hamarabb látszik az eredmény. Az egész arcra kell dolgoznod, célzott gyakorlatokkal és kitartó munkával újra tónusba hozható az izom és stimulálható a kollagén termelés.

Sajnos mostanában elég sok stressz ért, rajtam kívülálló okok miatt. Az arcjóga megfelelő eszköz arra, hogy ez ne látszódjon rajtam? Persze dolgozom azon is, hogy ez megszűnjön, de a mai világban szinte kivédhetetlen. Szeretném, ha legalább az arcom nem tükrözné azt, hogy lelkileg nem állok magasan.
Sajnos a modern kor „betegsége” a stressz. A stressz azonnal meglátszik az arcunkon, az egyébként bársonyos barack arc is, stressz hatására eltorzul, pattanások, piros foltok jelenhetnek meg rajta. Azt mondják, hogy a szem a lélek tükre, szerintem az arc, a bőr is az. Még mielőtt tudnánk egy belső problémáról, betegségről, bőrünk előre jelzi azt, akár folt, elszíneződés, pattanás, vagy akár ránc formájában.
Ezért is hangsúlyozom az Arcjógában a stresszoldást, nagyon fontos, hogy akár munka előtt, akár a nap befejezéseként lazuljunk el, különben előbb-utóbb megbetegszünk. Persze osztom az észt, de sokszor én sem tudok lelazulni, de próbálkozom. Beteszek egy halk relax zenét, illóolajat cseppentek az aromalámpába és szinte már a levegővétel is könnyebben megy. Feszült arcon nem is lehet dolgozni, hiszen befeszülnek az izmok, befeszül az állkapocs, nem tudunk hatékonyan feszíteni-lazítani. Az Arcjóga belülről is épít, önbizalmat ad, egy nagy titok birtokosa leszel, és hidd el, így könnyebben veszed majd a hétköznapi akadályokat is.

Nem leszek ráncos a gyakorlatoktól?
Miért tornázunk? Mert fittebb, feszesebb testet szeretnénk. Mindenki számára egyértelmű, hogy a test edzésével növekszik az izom, feszesebb lesz a test, még a ráncos, petyhüdt karunk is kifeszül, ha izmot pakolunk rá. Az arcon ugyanazok az izmok találhatók mint a testen, és hasonlóképpen működnek.
TÉNY: az izom még a leépülési időszakban is reagál az ingerre(összehúzódás- elernyedés). Vagyis, ha az arcon feszítek-lazítok, ingert közvetítek az izom felé, ennek hatására az
izmot alkotó izomrostok megvastagodnak, az izomtónus nő és kirúgja a felette lévő bőrt, ami simább lesz. Ha azt állítom, hogy ráncosít a gyakorlat, akkor megcáfolom az anatómia, az izomtan és a sportélettan törvényeit, tanait. Vagyis azt állítom, hogy a feszítés-lazítás hatására nem fejlődik az izom, a sporttal, tornával nem feszesebbek leszünk, hanem ráncosabbak. A bőrt 40-50 éven keresztül mimikával gyűrjük, a nap 24 órájában, a kötőszövet gyengül, a bőr ráncolódik. Az Arcjóga feszítés-lazítás (gyakorlatonként max. fél -egy perc) nem tart annyi ideig, hogy ráncolná a bőrt. Viszont az izmokat tónusba hozza, az anyagcserét fokozza, a bőrt simítja. Nem árt, viszont használ.
Ami valóban ráncosodást okoz, az a túlzott napozás, a bőr nedvességtartalmának csökkenése, a faggyú-és verejtékmirigyek csökkenése, kötőszövet gyengülése, hormonális változások. A ráncosodás alkat és bőrtípus függvénye is, a fentiekből következik, hogy a zsír-és vízhiányos bőrök hamarabb ráncosodnak. Javaslom a gyakorlatok előtt hidratálókrémmel bekenni az arc bőrét, főként hidegben és fűtési idényben, hogy ne feszüljön. A túlsúllyal rendelkezők arca kitelt, viszont fogyás után hirtelen évtizedeket öregszenek. Ennek oka, hogy a bőr alatt petyhüdt volt az izomzat, laza a kötőszövet, a bőr ugyan ránctalannak tűnt, de csak azért mert a zsírszövet kitöltötte az izom és a bőr közti teret. Az Arcjóga gyakorlatok izommal töltik ki a teret és fokozzák a kollagén termelést.

Hogyan tudom fokozni a gyakorlatok hatékonyságát?
Van egy régi trükk (dr. Benz, 1987) amit a sortedzők is nagyon jól ismernek. Tedd a kezed vagy az ujjad a megdolgozandó izomra vagy a ráncocskába és képzeld el, ahogyan dolgoznak az izmok és erősödnek a kollagénrostocskák. Ne nyomd erősen a bőrre a kezed, mivel a bőr mechanikai védelme csökken a korral, nyomás, ütés hatására apró pontszerű bevérzések, hajszálér megpattanások keletkezhetnek. Akinek rozaceás a bőre kiemelten figyeljen erre! A bőrre helyezéssel  kettős hatást érsz el:
1.    A kéz ellenerőt fejt ki, plusz izommunkára készteti az arcizmokat.
2.    Koordinálás, vagyis adott a pontra irányítja a figyelmet, jobban tudsz összpontosítani a megdolgozott területre. Nem lehet teljesen elkülöníteni az izmokat, csak rásegíteni, hogy az éppen megdolgozandó izom jobban dolgozzon. Pl a nevetőizom eredési és tapadási helyén is mind-mind izmok vannak, trombitás, rágóizom, száj körkörös izma, egymás hegyén hátán csupa-csupa izom, ember legyen a talpán aki itt képes izolálni.
Végpontig meg kell dolgoztatni az izmokat, minél erősebben feszítesz, annál jobb az izommunka. Fontos a feszítés után a nyújtás, lazítás is, mert az izommunka nagysága függ a megtett úttól, ami esetünkben az izom eredési és tapadási helye között lévő út.

Ki ellenőrzi, hogy jól végzem-e a gyakorlatokat?
És biztos, hogy jól csinálom-e amit csinálok? Ezt ki mondja meg?
Milyen lehetőségek állnak előtted, ha sportolni szeretnél? (pl. Pilates, aerobic)
1.Privát edzőt fogadsz. 2. Elmész egy adott helyre, adott időpontban tartott tanfolyamra. 3.Veszel egy könyvet, esetleg DVD-t, és otthon gyakorolsz.
Természetesen a legjobb dolog, ha privát edzővel dolgozol, aki beállítja a mozdulatokat. De előfordulhat, hogy nincs időd, hogy éppen nem jó a tanfolyami időpont, nincs a közeledben tanfolyam, vagy financiális problémáid vannak.
A fitnessedzők SOHA nem mondják azt, hogy otthon nem lehet gyakorolni. Pedig egy rossz mozdulat sérülést, húzódást is okozhat, míg az arcjógánál ilyen mellékhatás nincs.
Ha nincs ott az edző, valóban nem tud ellenőrizni, de ha pontosan követed az utasításokat, a leírásokat, helyesen el tudod végezni a gyakorlatokat. Rosszul nem is végezheted, hiszen ha dolgoztatod az izmokat, azok feszesednek, a bőr anyagcseréje fokozódik, az eredmény…csodás, fiatalos arc. Véleményem szerint nem szabad elvenni a lehetőséget azoktól, akik nem tudnak részt venni egy tanfolyamon, mert a szép és fiatal bőrhöz, az önbizalomhoz MINDEN Nőnek joga van.

Minden fontosat szeretnénk tudni az arcjógáról!
Mikortól látszik, heti hány alkalommal végezzük, vagy napi szinten mennyiszer gyakoroljuk? Ezért lenne jó egy dvd! Meg szeretném tudakolni, hogy dvd-t lehet-e kapni a gyakorlatokról?

Én is most vagyok 46 éves és itt az idő, hogy JOBBAN odafigyeljek magamra.
Igaz még elég jó az arcom, de már kezdenek látszani a petyhüdtség, stb nyomok.
Ezért szeretném a gyakorlatokat elsajátítani!

Köszönöm, hogy megismertettél az arcjógával és lehetőséget adtál kérdések feltételére. Fogalmam sem volt,hogy létezik arcjóga. Arctornáról már hallottam, de valahogy arra nem moccant meg nálam semmi.  Regisztráltam az online tanfolyamodra (már nem tudom, hogy kötöttem ki a honlapodon) mert felkeltette az érdeklődésemet, de akkor még nem foglalkoztam vele. Kb. 2 hete viszont felkelek minden reggel 20 perccel hamarabb a szokásosnál (05.30 helyett 5.10-kor) és elvégzem a gyakorlatokat. Én 48 éves vagyok nem mondhatom, hogy szörnyű az arcom, de úgy gondolom, hogy sokkal szebb is lehetne. Végiggondoltam, hogy az fantasztikus lenne ha bele nézek a tükörbe és egy sokkal fiatalosabb, élénkebb tekintet néz vissza rám, még akkor is ha ez munka. Úgy látom az arcomat sokszor ,hogy fáradt és nyúzott annak ellenére, hogy általában fel vagyok töltődve energiával.
Azért írtam magamról egy kicsit bővebben, mert érdekelne a megoldás arra, hogy milyen módon tudnám elsajátítani ezt a tudást sokkal mélyebben.

Sokan kérdeztétek azt is, hogy hol tudnátok részletesebben olvasni az Arcjógáról.
Azoknak, akik szeretnék mélyebben elsajátítani az Arcjógát, és a konkrét gyakorlatokat kérőknek, van egy jó hírem. Egy csodálatos módszert állítottam össze Nektek! Meglepetésnek szántam de most elárulom, hogy napokon belül elérhető lesz a Nagy Arcjóga Könyv. Hónapok óta azon dolgozom, hogy készen legyen, és igyekszem a kérdéseitek, igényeitek alapján is véglegesíteni. A honlapomon hamarosan értesítelek, de addig ne mondd másnak, szeretném ha meglepetés lenne.

40 elmúltam, sajnos a két szemöldököm közt nekem is kialakult a jellegzetes szemöldökránc, de mástól eltérően nekem nem két függőleges, hanem egy vízszintes vonal jelent meg. Milyen gyakorlattal tudom ezt mérsékeltebbé tenni?
A homlokizom és a szemöldökredőző izmokat kell még pluszban „gyúrni”, izomtónusfokozó és masszázsgyakorlattal. A kezdő homlokgyakorlatnál jól feszítsd ki a homlok bőrét úgy tedd rá a kezed, a szemöldökemelést tartsd ki 10-20 másodpercig, ismételd 3x.

Arcápolásra milyen krémet javasolsz? A T zónában még mindig kissé zsíros, olajos a bőröm, a többi helyen szárazabb. Sajnos már kissé veszített a rugalmasságából is, bár figyelek a folyadékbevitelre.
Látatlanban nem tudom pontosan megítélni, de a leírás alapján valószínű, hogy korpás szeborreás bőrtípusod van. Mosakodás után sokszor úgy reagál, mint a zsírhiányos bőr, feszül, ezért gyakran keverik vele. Fokozott az elszarusodás, ezért a bőrfelszínre alig kerül faggyú. A korpás szeborreát mindig felszíni vízhiány is kíséri. Mivel a bőrfelszíni emulzió nem megfelelő, funkcióját nem képes tökéletesen ellátni. A bőr érzékenyebbé válik, gyakran alakul ki gyulladás
A korpás szeborrea, sajnos korunk velejárója. Gyógyulása csak gyökeres életforma változtatással érhető el. Addig is, amíg erre nem kerül sor, hetente legalább 1x radírozd le az elhalt hámsejteket, valamint belsőleg is fogyassz és a bőrödre is kenj minél több B-vitamint tartalmazó készítményt (kefir, élesztő, gabona félék).
A bőrtípusnak megfelelő hidratálókrémet javaslok, hyaluronsav, cukorkomplex vagy aloe vera kivonattal, hidegben és a fűtési idényben mindenképpen kiegészítve pár csepp vadrózsa (csipkebogyó) olajjal. és/vagy szőlőmagolajjal. A megfelelő folyadékbevitel hozzásegít a szép bőrkép megtartásához.

Arctisztításra szerinted megfelelő a sima szappan? (Nem sminkelt arcra gondoltam)Köszönöm, ha válaszolsz a feltett kérdésekre! Nagyon várom a leveleidet, azt veszem észre, hogy próbálok magamra napi legalább fél-egy órát szánni, ami nemcsak nekem jó, hanem a családnak is, mert türelmesebb vagyok velük.
Arctisztításkor a bőrfelszínről eltávolítjuk a szennyeződéseket, ám eközben a bőr saját zsírrétegét is. Szappant semmiképpen ne használj, radikális megoldás a bőr számára, mert leoldja a bőr hidrolipid vagy bőrfelszíni emulzióját, ezáltal a bőröd szárazabb, érzékenyebb lesz. Inkább arctejet vagy lemosókrémet ajánlok. Fontos, hogy megfelelő PH-tartományú legyen, a természetes savköpenyt védje, visszazsírozza a bőrt, ehhez a különböző olajok, jojoba, szőlőmag, lecitin felelnek meg. Én most szőlőmagos arclemosó tejet használok.
Nagyon jól teszed, hogy lecsippentesz egy picike időt magadra, borzasztóan fontos, hogy magunkkal is foglalkozzunk. Teljesen megértelek, sokan  járunk hasonló cipőben, embert próbáló feladat összeegyeztetni a családot, munkát…és persze mindemellett, szeretnénk megőrizni nőiességünket is.

A küldött gyakorlatokat mindegy milyen sorban, sorrendben végzem?
Mivel az Arcjóga elmélet alapján feszült arcon nem lehet megfelelő eredményeket elérni, ezért a stresszoldó gyakorlatot ajánlom bevezetésként. A többi gyakorlatnál az a lényeg, hogy ne eddz azonos vagy egymáshoz közeli területre egymás után, mert elfárad az izom és nem lesz hatékony az izommunka. Tehát, ha a homlok a következő, akkor utána válaszd a tokát, vagy a hattyúnyakat.

Érdemes minden gyakorlatot végigcsinálni, vagy csak a problémás területét. Sorrend számít vagy teljesen mindegy, hogy milyen sorrendbe csinálom? Érdekelne még a nyak ráncainak tornája is, ha van ilyen.
Az arc szépségének szempontjából az arc összes területét számításba kell vennünk.
Sokan azt hiszik, hogy elég csak a problémás területre koncentrálni és kizárólag ezeket a területet tornáztatni. Sajnos ez nem így van. Ha valakinek beesett az arca, és csak az alsó orcára helyezi a hangsúlyt, akkor az alsó orca egy idő után gyönyörűen kitelik, és ekkor válik szembetűnővé, hogy milyen táskás a szem, mennyire „leszállt” a felső orca. Az arc szépségének szempontjából tehát mind a 9 területet edzeni kell, ez ad egy elegáns arcépítést, ezen kívül még rá lehet „gyúrni” a problémás területre, ez jelenthet akár több ismétlésszámot, akár 1-2 sorozattal többet.

Lehat növelni a gyakorlatok számát, ha igen mennyire ?
A gyakorlatok száma korhatárral kapcsolatos? (én 43 éves vagyok)
Mivel eddig nem voltak megdolgoztatva célirányosan az arcizmok, a kezdésnél 8-10 ismétlésszámot adtam meg, ezt lehet növelni.
Ha arra gondolsz, hogy hány számolásig feszíthetsz, akkor pl. a hattyúnyaknál 20 számolásig feszítesz, utána lazítás és ezt ismételheted 3-5x. A gyakorlatokat heti 3-5 alkalommal, (az arc állapotának függvénye)naponta 1x érdemes végezni. Ha pedig a kérdésed arra irányult, hogy hány gyakorlatot lehet végezni alkalmanként akkor a válaszom, hogy az arc egészét meg lehet dolgoztatni, ez minimum 9 gyakorlatot jelent. A kezdő gyakorlatok mindenkinél egyformák, amikor megerősödtek az izmok, akkor mindenki egyénre szabottan tud koncentrálni a problémás részekre

Érdekelne, hogy milyen gyakran kell csinálni a gyakorlatokat, hogy hatása legyen. Már van homlokráncom, szem körüli ráncom egyaránt. 39 leszek három héten belül. Tetszenek a gyakorlataid, de érdekel, hogy milyen sűrűn csináljam.
Milyen rendszerességgel kell végezni a gyakorlatokat?
Mennyi idő múlva lesz látható eredmény?

Érdekel hogy hányszor hetente, vagy naponta kell Arcjógázni , hányszor ismételni a gyakorlatokat az optimális eredményekért.
A kérdéseim a következők:
– 57 éves vagyok, lehetséges látványos eredmény elérése az arcjógával nálam
– naponta hányszor érdemes megcsinálni a gyakorlatokat
– én 4 gyakorlatot kaptam meg

Köszönöm szépen az ingyenes arcjóga lehetőséget. Már régóta kutattam
valamilyen arcfiatalító szelid lehetőség után. Most úgy tűnik
megtaláltam a számomra kedvező módszert. A testem többi részét
rendszeresen edzem, 16 éve jógázok,  naponta 30-40 percet. A jótékony
hatása vitathatatlan.Az arcjógával kapcsolatban szeretném tudni, hogy
milyen gyakorisággal célszerű végezni ?

Napi rendszeresség szükséges a megfelelő eredményhez, , vagy az egy napos szünet itt is ajánlott úgy mint a testedzésnél  az az izmok regenerálódása miatt?

A gyakorlások során azt tapasztaltuk, hogy a legjobb eredményt akkor értük el, ha mind a 9 területet megdolgoztató gyakorlatokat naponta egyszer, 3-5 alkalommal egy héten végeztük. Ez két-három hónap múlva ad egy tökéletes alapot, (valakinél hamarabb, valakinél később látható eredmény, az izom, a kötőszövet, a bőr struktúrájának függvényében) amire a későbbiekben bármilyen bónusz gyakorlattal rádolgozhatunk. (ha szükséges a problémás területeknél). Tervezzük meg a heti edzést, annak figyelembevételével, hogy az arcot heti 2 nap pihentetni kell, ennek több oka van.
Először is, ha megtervezzük a heti edzéstervet, kevesebb a kísértés, hogy többet eddzünk, mint amennyi az arcunknak jót tesz. Valamint úgy tűnik, az arc és a nyak jobban fejlődik, ha van egy kis pihenőidő az edzések között. Az arcépítés elegánsabb, harmonikusabb, mikor a szövetnek van ideje regenerálódni. A teljes gyakorlatsort el kell végezni, különben fennáll annak a veszélye, hogy nem egyenletesen épül az arc. Az Arcjóga gyakorlatok harmonikusan, egyenletesen építik fel az arcot.
32 éves korig gyakorlás csak 2-szer egy héten,  32 és 42 éves kor között, heti 2-3 alkalommal, állapottól függően, 42 éves kor felett, heti 3-5 alkalommal egy héten.
Már az első alkalommal érezhető és látható egyfajta változás, kipirul az arc, energiával telítődik, ezáltal nő a bőr anyagcseréje, gyorsabban ürülnek a méreganyagok, ami szebb bőrképet eredményez. De az igazi, látványos és tartós eredményhez még sokat kell dolgozni.
Szeretném azt mondani, hogy aki elkezdi 2 hét múlva 10 évvel fiatalabbnak fog kinézni. Ezt nem ígérhetem, mert ez nem igaz. Azt viszont megígérem, aki kitartóan és következetesen gyakorol, az megtapasztalja a „csodát”.
Az első hetekben érezni, ahogy bizseregnek és dolgoznak az arcizmok, sőt olyan arcizmokat fedezhetsz fel, amikről halvány fogalmad sem volt, hogy léteznek. 2 hét után az arc pihentebbnek tűnik, elkezdenek dicsérni az ismerősök, barátnők. 2 hónap múlva „felemelkedik” az arc, friss, kipihent, üde lesz, láthatóvá válnak a kontúrok.

Én 40 éves vagyok, most kezdem az arcjógát. Azt mondják,  ilyen módszerrel akár 10 évet is lehet fiatalodni.
(Sőt, van aki azt mondja, aki 30 évesen kezdi el, ami nekem már nem megy…, az egyszerűen nem öregszik meg.) Szóval az a kérdésem, h az én arcom is tudna-e majd 10 évvel fiatalabbnak kinézni? Milyen gyakorlatok, mennyi idő kell ehhez? Te hány éves vagy? És hány éve arcjógázol?
Úgy mondanám, hogy aki 30 évesen elkezdi az arcépítést, lassíthatja arcának öregedését. Az arc öregedése összetett dolog, külső-belső tényezők függvénye. Pl. életmód, stressz, táplálkozás, genetika, napfény okozta károsodás, hormonális változások, kollagénrostok működésének csökkenése, izom petyhüdtsége, hidratáció csökkenés stb…Vagyis, csak az arcizomépítéstől nem lesz ránctalan arcunk.
Az Arcjóga hármas hatása egyedülálló, stresszmentesíti az arcot, az izmokat is megdolgoztatja és a speciális technikának köszönhetően a bőr építőkövét, a kollagéntermelést is fokozza. Minél korábban kezdi valaki az arcépítést, annál gyorsabban ér el szép eredményeket. Mert mi a cél? 40 évesen 30-nak látszani, vagy egy szexi, gyönyörű, önbizalommal teli érett Nőként hódítani?

Hogy mikor kezdtem az arcjógával foglalkozni? Szakmámból és érdeklődésemből adódóan mindig kutattam az arc szépészetével kapcsolatos módszereket. 2007-ben született a kisfiam, (43 éves vagyok) és utána kezdtem el kifejezetten az arcjógával foglalkozni, itthon semmilyen anyag nem volt fellelhető a témában, egészen Amerikáig kellett „elmenni” az anyaggyűjtéshez. Hosszú és kitartó munka kellett ahhoz, hogy a magyar nők igényeire szabva elkészüljenek az Arcjógagyakorlatok, az érett bőr tulajdonságainak figyelembevételével. Folyamatosan fejlesztek, keresem az újdonságokat, új gyakorlatokat tesztelek, dolgozok ki, ez egy soha véget nem érő, csodálatos munka.

Mit tanácsolsz a karikás szemekre?
Mindenképpen a keringést kell fokozni ezen a területen, szemgyakorlattal és az Arcjóga masszázzsal. Fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás. Érdemes lenne még kipróbálod a Schüssler-sót.

Köszönöm a lehetőséget csak azt szeretném kérdezni, hogy a szem alatti táskák /én már bőröndnek nevezem/ csökkentésére van megoldás?
A szem alatti táskákra a szem körkörös izmát, és a hozzá kapcsolódó felsőajak négyszögletű izmát, az orr körüli izmokat, kell megdolgoztatni, (a felsorolt izmok szorosan összekapcsolódnak, ezek petyhüdtsége okozza a szem alatti táskákat) kombinálva az Arcjóga Szemmasszázzsal.

Egy kérdésem volna, hogy a homlok függőleges ráncokat mivel lehet halványítani mert már mindenféle drága krémet kipróbáltam de sajnos egyik sem vált be. Nekem igazából az a legerősebb ránc és nagyon zavar.
A krém sajnos önmagában nem elég, ha csak a krémeken múlva, akkor nem lennénk 40 felett ráncosak. A homlok, a szemöldökredőző izomra kell koncentrálni, célzott gyakorlatokkal, és masszázzsal.

A könyvet nem lehet megkapni?
Ha a „Ránctalan arc” titkai könyvre gondolsz, akkor azt a feliratkozásod után azonnal elküldtem.

A gyakorlatokat infraszaunában végezhetem-e?
Igen, kivéve magas vérnyomás esetén. Bár akkor az infraszauna sem ajánlott. Az infraszaunának számos élettani hatása van, és növeli az Arcjóga gyakorlatok hatását is. Felgyorsítja a véráramlást, elősegíti a méreganyagok ürülését, friss oxigénhez juttatva a sejteket, szöveteket. Tulajdonképpen az összes gyakorlat végezhető, a relaxációs gyakorlatot ülve csináld. Infraszauna és Arcjóga gyakorlatok… csodás lesz a bőröd utána!

Egyedüli problémám a szemhéjammal van, ezen lehet esetleg javítani?
A kérdésem az lenne, hogy az egyik szemem szemhéja megereszkedett.
Ezáltal az a szemem kisebbnek látszik, illetve a sminkelésnél is gondot okoz, mert nem lehet egyformára készíteni a két szemet. Lehet e ezen segíteni?

A jobb szemhéjam ereszkedettebb, mint a bal, eléggé feltűnően, korrigálhatò-e?
Jó lenne tudni, hogy a szemhéj megereszkedése, születéstől fennáll, vagy csak később alakult ki. Amennyiben nem gyulladás, sérülés, szembetegség, vagy egyéb egészségügyi problémák okozták, akkor, vagy a szemizom szemhéji részének hiányos fejlődése az ok, vagy csak az izom érett kori petyhüdtségéről beszélhetünk.
Ha ez utóbbi, akkor homlok, szemöldökredőző és a szem körkörösizom és szemhéji rész fejlesztésével lehet eredményeket elérni, a jobb oldali területre fokozottan koncentrálva, több ismétlésszámmal.

Fekve este fáradtan is tornáztatnám az izmokat. Mire kell figyelni, mi a különbség az ülőhöz képest?
Nagyon jó kérdés. 3 lehetséges módja van a gyakorlatok végzésének.
A gyakorlatokat lehet állva vagy ülve végezni. Némi módosítással bármelyik gyakorlat végezhető fekve is.
Ülő állapotban minden a helyén van, a bőr, az izmok. Addig, amíg megtanuljuk a gyakorlatokat, hogy hol kell feszíteni, hova kell koncentrálni, amíg megtanuljuk, hogy mennyire kell feszíteni, a legjobb az ülő helyzet.
Később, mikor mindez a tudás a birtokunkban van, fekve érdemes arcjógázni. Ennek több oka van. Fekve kisimulnak a vonások, szétlapul az izom, a gravitáció ellen dolgozunk, hiszen ki kell emelni a helyükről a lelapult izmokat. Sokkal nehezebb így a gyakorlat kivitelezése, és a hatása 2-szer, 3-szor erősebb. Magas vérnyomás, gyakori fejfájás esetén is a fekvő pózt ajánlom.
Nagyon kell figyelni a helyes fejtartásra. Párna nélkül, vagy nagyon lapos párnán érdemes feküdni, egyenesen tartani a fejet. Nem szabad hátrafeszíteni a nyakat, vigyázni kell a nyaki lordózisra, és arra is ügyelni kell, hogy ne képezzünk tokát.

Először is nagyon örülök a tanfolyamnak, köszönöm szépen ezt a szenzációs lehetőséget. Már egy ideje nézegetem a neten a különböző arctorna arcjóga és arcmasszázs felvételeket, úgyhogy nekem a legjobbkor érkezett az általad felkínált tanfolyam. 46 éves vagyok, alapból egy vékony testalkatú, csontos izmos nő. Vega vagyok, sportolok, magam készítem az arckrémemet, és tulajdonképpen szép a bőröm, csak hát a zsír -hús hiányzik innen onnan a bőröm alatt. Nem vagyok ráncos, inkább fel kellene tölteni az arcom, mert a két orcám elég beesett.
Sokan cserélnének Veled, hiszen a hormonális változások miatt a plusz kilók csak rakódnak, rakódnak…Az idő múlásával az arcunkon lévő zsír a kötőszövet gyengülésének köszönhetően leereszekedik és toka formájában rögzül. Ha vékony alkat vagy, akkor valóban az egyik probléma az alsó orca beesettsége. Zsírt és húst sajnos nem tudok adni (pár kilót szívesen adnék az enyémből) de izom és kötőszövet erősítésben tudok segíteni. Mind a 9 területet meg kell mozgatni, és pluszban rádolgozni az alsó orca, trombitás izomra, illetve minden olyan területre ahonnan hiányzik a zsír.

Nekem egy számomra nehezen megoldható problémám van. A két szemöldököm között húzódik egy barázda, ami a homlok gyakorlattól szépen kisimul,napközben nem húzom össze annyira a szemöldököm, hogy visszarendeződjön a barázda, viszont éjszaka, sajnos  egyfolytában  ráncolom a szemöldököm, így aztán olyan, mint Kőműves Kelemen munkája/ amit rakott nappal, leomlott reggelre/. Tudattalanul így jön ki rajtam a feszültség. A vízszintes ráncok szépen múlnak, viszont az az egy függőleges ránc, minden reggelre szépen visszajön.Van valami javaslatod, mit tegyek? Végezzek több homlok gyakorlatot? Próbálok tudatosan lazítani este lefekvéskor, de valahányszor felébredek, mindig rájövök, hogy már megint ráncoltam a szemöldököm.
Próbálj meg lazítani, (könnyű mondani) és tudatosan figyelni a szemöldök közti területre. Tudom nagyon nehéz, hiszen egy berögzült rossz szokásról van szó. A homlok és a szemöldökredőző izomra ható gyakorlatok sokat segítenek, illetve a problémás terület Arcjóga masszázsa. Régen lehetett kapni egy tapaszféleséget, (talán valamelyik drogériában) ha még létezik, érdemes lehet beszerezni és kipróbálni. Este a homlokgyakorlat után szépen feszítsd ki a problémás területet és ragaszd rá a tapaszt. Éjszakára hagyd rajta. Bizonyára a többiek is kíváncsiak az eredményre, sokan jeleztétek kritikusnak a homlok közti ráncot, kérlek írd meg a tapasztalataidat!
Leukoplasztot ne használj, mert allergiás reakció léphet fel és kipirosodhat a bőröd.

Engem minden érdekel ami mozgás, csak abban hiszek, hogy az izmokat, a kötőszövetet kell valamilyen módon karbantartani. Persze krémekkel ez nem megy, késhez pedig nem folyamodnék.Elég jól bírta a bőröm mostanáig, viszont az utóbbi időben elmélyültek a ráncaim. Ami legjobban zavar a   szám körüli ráncok.
A száj körüli ráncokra a száj körkörös izmát, a szájzugsüllyesztő izmot, a felső szájzug emelő izmot, állizmot kell pluszban edzeni.

Mivel a ráncaim az arcom két oldalán hosszanti  irányúak, melyik gyakorlatot végezzem gyakrabban? Különben rendszeresen esténként végzem a gyakorlatot, és észreveszem a változást a tokán és a homlokon.
Az összes területet edzeni kell, felemelni az arcot és „kihúzni, széthúzni” a függőleges ráncokat. Alsó orca gyakorlattal kitelik a megdolgozott rész, és széthúzza azokat a fránya ráncokat.

Azt szeretném kérdezni, hogy 20 éve műfogsorom van és ezáltal jobban meg ereszkedett a bőröm mint általában másoknak ebben kérném a segítségedet
A teljes arcra, mind a 9 területre kell dolgozni, ezen kívül bónuszban a problémás részre. Nem írtad, hogy melyek ezek, gondolom a bajusz , száj két oldala és az arc két oldala. Ebben az esetben a száj körkörös izmát, a szájzugsüllyesztő izmot, a felső szájzug emelő izmot és az alsó orcát, a trombitás izmot kell pluszban edzeni.

Nekem is kérdéseim közé tartozik a hírleveledben felsoroltak –
Kérdésem lenne még, hogy a már 2 hónapja csinálom, ezen gyakorlatokat, de semmi nem változik az arcomon -sajnos – nekem az orrnál lefutó ráncok, a szájszögletben is kialakulóban levő ráncok és a nyak-toka,arc megereszkedése okoz gondot –
Az alap kezdő gyakorlatok frissítő, tónusfokozó gyakorlatok, melyek előkészítik az izmot a későbbi munkára. Az izom olyan, mint a gyermek, hálátlan és egyre többet követel. Egy idő múlva az izom megszokja az egyoldalú terhelést és ekkor növelni kell az edzésadagot, először az ismétlésszámot lehet növelni, 10-re, 20-ra, majd változtatni kell a gyakorlatokon, ugyanúgy mint a test edzésénél. Természetesen az arc egészét kell edzeni, ez ad egy tökéletes harmóniát. Nem írtad, hány éves vagy. Minél később kezdi valaki a gyakorlást, annál több munkát kell belefektetni, hiszen ekkor már nem csak az a feladat, hogy újra életre keltsük az izmokat, hanem a „hibákat” is korrigálni kell.

Van remény, hogy– tovább folytatva ezen egyszerű gyakorlatokat—- 60 éves korban is hozhat eredményt?
Az a csodálatos az Arcjógában, hogy nincs korhoz kötve. Bármikor el lehet kezdeni és eredményeket elérni. A legidősebb arcjógázó társunk 75 éves és irtóra élvezi. Számos visszajelzés érkezett 60 feletti arcjógázóktól, hogy töltődik az arcuk, imádják a gyakorlást, a környezetük is észrevette a pozitív változást.
Természetesen ekkor már jóval több munkát kell az arcunkba fektetni az eredményekért és a gyakorlás során figyelembe kell venni, hogy az érfalak már nem olyan rugalmasak és erősek. Az előző  kérdésre adott válaszom ide is vonatkozik.

Tudom, hogy az arc izmait is erősíteni, edzeni kell, de jó lenne tudni, hogy ezek a gyakorlatok szintén zsírégetőek-e, illetve a megereszkedett bőr /toka, szemhéj/ mennyit fog változni?
Mi is a tömegnövelés és a szálkásítás a sportban?
Tömegnövelés: Nagy súllyal kevés ismétlésszámban dolgozunk. Azoknak, akik nagy izmokat szeretnének,   akik feszesebb, testre vágynak, illetve, akik szeretnék a sportból adódó asszimetriát kiegyenlíteni.
Szálkásítás:A felépített izomtömeg szálkásítása során a sportolók a testzsírszázalékot csökkentik, sok fehérje és kevés szénhidrát alapú étkezéssel. Kis súllyal sok ismétlésszám dolgoznak.
Az arcizmok fejlesztésénél a szó klasszikus értelmében nem beszélhetünk tömegnövelésről, vagy szálkásításról. Itt nincs olyan mértékű tömegnövelés, mint a bodysoknál, ha ráállok a mérlegre, a mérleg nyelve nem fog többet mutatni, csak azért mert arcra „gyúrtam”.
Beszélhetünk viszont izomtónusfokozásról, izomrost megvastagodásról, mivel az Arcjóga gyakorlatok olyan gyakorlatok, melyek tónusba hozzák az izmot, vérbőségfokozók, ezáltal gyorsítják a toxinok eltávozását, elősegítik az oxigéncserét. Jó hír, hogy megfelelő étrenddel a „zsíros” arc is fogyni fog, de nem a gyakorlatok hatására, hanem a megfelelő szénhidrátszegény táplálkozás miatt. Viszont, ha a gyakorlatokkal az izmokat újra tónusba hoztuk, nem kell attól tartanunk, hogy fogyás hatására (általában az arcunkon látszik a legjobban) lógóvá, petyhüdtté válik az előzőleg zsírszövettel kibélelt arc.

Szeretném megkérdezni:
Ha elmúltam 60, és rendszeresen arcjógázom, mit várhatok a kollagén termelődésemtől?

66 eves vagyok és megráncosodtam. Nemcsak az izmaim lettek petyhüdtek az arcomon, de  a lengető stb. Szerinted  a kötőszöveti gyengeség ellen mit lehet tenni?
A kollagén az a természetes fehérje, mely támogatja a test elsődleges szöveteinek struktúráját, a bőr kötőszövetét. A kollagén biztosítja a szervek és a szövetek elasztikusságát. Ez az a tulajdonság, amely a bőrt rugalmassá és erőssé teszi.
A kollagén termelődés lelassul, a lassulási folyamat 20 éves kor után kezdődik, majd a termelés a 30-40. életkorra lecsökken, és szinte teljesen leáll az 50.-60. évre. A kollagén hiány vagy a kollagén pusztulása a fő oka az öregedési folyamatoknak.
Az Arcjóga gyakorlatoknál felhasználtam a bőr biokémiai tulajdonságát. A bőrt alkotó keratin, elasztin és kollagén kristályszerkezetű anyagok, ezért nyomás, húzás, csavarás, gyúrás hatására elektromos töltések keletkeznek bennük, illetve fordítva is igaz, azaz elektromos feszültség hatására alakjuk megváltozik, fejlődnek, aktivizálódnak. Ilyen tulajdonsággal a bőrön kívül az inak, izmok, csontok, fogak, haj, szőr, belső szerveink is rendelkeznek. A bőr elektromos tulajdonságából következik, hogy a mozgatás, masszírozás jótékony hatással van a bőrre.
Ha valamilyen energiát (hő, fény, mágnesesség) közlünk a bőrrel, az a benne lévő félvezető anyagok segítségével a különböző hosszúságú elektromágneses sugárzásokat képes átalakítani bioelektromossággá, bioárammá és ezt a szervezet, a bőr hasznára fordítani.
A bőr e két tulajdonsága megmagyarázza, hogy miért tudunk olyan szép eredményeket elérni az Arcjóga gyakorlataival és a masszázzsal. hőenergia közvetítésével.
Hőenergiát közvetítünk a bőr felé akkor is, amikor Arcjógamasszázst végzünk. A bőr biokémiai tulajdonságai a bizonyítékai annak, hogy miért is olyan hatásos az arc megfelelő pontjain végzett Arcjógamasszázs és a gyakorlatok.
Akár az Arcjógamasszázst felhasználva, akár az Arcjóga gyakorlatok után egy kozmetikai masszázs, mindenképpen erősítik egymás hatását és a bőrstruktúrát.
Természetesen itt is meg kell említeni az általam unalomig ismételt napi bőrápolási rutint, a táplálkozást, fényvédelmet, mert ha egy láncszem hiányzik, akkor nem lesz teljes a fiatalító, szépségápolásunk.

Szeretnélek megkérni arra, hogy ha van,küldd el légy szíves azt a gyakorlatot, amely „formássá teszi az ajkakat, megemeli a lefelé hajló szájzugot”. Ezzel van a legtöbb bajom, ill. a szemöldökök közötti ránc csökkenthető a homlok emeléssel?
Az ajkakat a száj körkörös izmának erősítésével és célzott masszírozásával lehet „csókossá” varázsolni. A lefelé hajló szájzugot a szájzugemelő,süllyesztő, áll, és az alsó ajak izmaival lehet emelni. Igen, csökkenthető a homlokgyakorlattal. Ismétlésszámot emelj mindenképpen és erősen feszítsd ki a homlokbőrt, külön figyelve arra, hogy a szemöldök közti ránc feszes legye, és erre a feszes homlokbőrre tedd a kezed.

40 éves vagyok. Az orrtól a szájzugig terjedő, betört ráncot, illetve a szem körüli pergamenszerű ráncosodást meg lehet e szüntetni (na jó, késleltetni) arcjógával? A fogselyemmel való tisztítás is betöri az orr-szájzug részt. Erre van valami ötleted?
Késleltethető és halványítható. Szemgyakorlatokkal és Szemmasszázzsel. Este lefekvés előtt kendd át óvatosan a ráncokat szőlőmagolajjal, úgy is jó, ha a szemránckrémedbe csepegtetsz olajat és azzal kened körbe a szemet.
A fogselyemmel való tisztítás nagyon fontos a szájhigiénia szempontjából, ezt nem szabad elhagyni. Utána masszírozd át a „betört” ráncokat, úgy, mintha radíroznál. Szinte szó szerint „leradírozod” az utálatos kis ráncokat.
Majd fújd fel az arcod, mintha lufit fújnál és tartsd ki, ameddig bírod.

Nagyon jónak találom azokat a gyakorlatokat, amikre megtanítottál minket.
Arra kérlek, hogy a száj körüli ráncok eltüntetésére vagy mérséklésére is adj tanácsot

Nem találom! melyik az a arcjoga ami a száj vastagságát is befolyásolja???

Nagyon hasznos a leadott anyag , amit az arcjógáról tudni kell és főképpen gyakorolni . Na ez megy nekem egy kicsit lassan . Nagyon sok dolgom akad nap, mint nap . De gondolom , hogy nem csak én vagyok ezzel egyedül . Nehezen szánok magamra időt , mindig találok fontosabb teendőt . Ezekről kellene lemondanom , illetve átcsoportosítani a teendőimet. Gyakorolgatok és csinálom a leadott anyag után a feladatokat , de többször kellene, hogy az eredmény észrevehető legyen . De ez csak rajtam múlik , Te ebben nem segíthetsz !
A kérdésem pedig a következő : a szájzugnál lévő barázdák eltüntetését és a felső száj feletti területet kellene tornáztatni  , a kérdésem, hogy mely feladatok alkalmasak ezekre a területekre

A korom miatt  ( 64 éves vagyok ) kialakult ráncaim, elsősorban az orr
mellett a szájzugig húzódó, a száj körül kialakult ráncok mennyire
csökkennek, elmúlnak-e, vagy csak kicsit finomodnak?

Száj körüli ráncok halványítására, a problémás terület feltöltésére a száj körkörös izmát, az orr-ajak barázdára a felső ajak négyszögletű izmát, az orr körüli izmot, a lekonyuló szájra pedig az alsó ajak szájzugsüllyesző izmát, a szájzugemelő izmot kell megdolgozni. Csókos ajkakat a száj körkörös izmának megdolgozásával érhetünk el.

Egy kérdésem lenne, így hirtelen, a trombitás gyakorlat meg is emeli az arcot,vagy a felsőarc emeléséhez,más gyakorlat szükséges?.Az alsóarcom már kezd tőle töltődni,de emelni is kellene. Amúgy köszönöm a lehetőséget,nagyon örülök neki, már utáltam tükörbe nézni,még csak pár hete csinálom, de hatásos.
Az arc összes területére kellene gyakorlatokat végezni. A homlok felhúzza az arcot, emeli a szemhéjat, Igen, a felső archoz elsősorban a felső ajak négyszöglető izmát, a járomizmot, és az orr körüli izmokat kell „gyúrni”.

Én nem kérdezni, hanem köszönetet szeretnék mondani a lehetőségért.
63 éves vagyok, minden reggel arcjógával kezdem a napot és merem állítani, hogy teljes mértékben változott az arcom.
Minden barátnőmnek eldicsekedtem, mert észrevették a változást.
Nagyon örülök, ez is annak a bizonyítéka, hogy nincs korhatárhoz kötve a fiatalítás, szépülés. Az elegáns arcépítéshez mind a 9 terület megdolgozását javaslom, meglátod csodásan fogod magad érezni kívül-belül.

Először is azt szeretném megkérdezni,hogy az ingyen online tanfolyamot és a vele járó könyvet hogy lehet letölteni,vagy egyáltalán,hogy lehet hozzájutni mert érdekelne a dolog de nem sikerült megszerezni!
Egyébként én 41éves vagyok és a koromhoz képest még nem vészes a dolog ránc ügyben!:) Szeretném azt is megtudni hogy ha sikerülne hozzájutnom és rendszeresen végezhetném a gyakorlatokat kb. mikor lenne szembetűnő a változás és ahhoz mennyit kéne heti szinten arcjógáznom?

50 éves múltam, sajnos az idő nyomai már látszanak az arcomon, nyakamon. Nagyon szerettem volna a gyakorlatokat csinálni, amit küldtél, de sajnos nem tudtam megnyitni. Innen-onnan szedegettem össze gyakorlatokat, de csak nem akar csökkenni a szem alatti karikáim. Lehet, hogy rosszul végzem a gyakorlatot. Az Arcjóga könyvből el lehet sajátítani a gyakorlatokat? Hányszor kell egy héten arcjógázni, hogy látszódjon az eredmény.Örülnék, ha egy pár gyakorlatot küldenél , ami a szem alatti karikák halványítására szolgál.

Van-e olyan könyv , vagy kiadvány, amiben minderről részletesen olvashatunk?

Azt szeretném kérdezni, hogy vannak-e még gyakorlatok az online
tanfolyamon tanultakon kívül, mert nekem az orr és ajak közötti
területtel vannak problémáim. Ha erre is tudsz valami jó gyakorlatot
azt nagyon megköszönném.

Az áll alatt két oldalt olyan kis „csepp” alakban megváltozott a bőr feszessége. Még nem olyan vészes, de szeretnék változtatni rajta, természetesen jó irányban.
A korábban az orca teltségét biztosító bőr alatti zsírpárnák kezdenek leereszkedni, erre még ráerősít a kötőszövet gyengülése, az okozza a „csepp” elváltozást. A teljes Facelift gyakorlatsor szükséges, a homloktól kezdve a nyakig bezárólag, gyakorlatilag fel kellene „húzni” az egész arcot, hogy ne induljon jobban lefelé, mert akkor már keményebb munka vár ránk.

Az orcalabdázást imádom, de valamit nem jól csinálok.
Nem tudom, hogy toljam át a levegőt egyik oldalról a másikra, hogy ne kattogjon a állkapcsom!
Ebben az esetben biztos vagyok benne, hogy van egy alap állkapocsproblémád, ásítás és rágás közben is kattog az állkapcsod. Javaslom, hogy feltétlen nézesd meg!

Fényérzékeny vagyok, nagyon sokat hunyorítok , ráncos lettem , szeretném minél kevésbé mutatni magamon a testi hibáimat jobb napjaimon 15 évvel is kevesebbet mutatok.
Átérzem a problémád, mert nekem is fényérzékeny a szemem, sőt egyre jobban romlik, ezt az olvasásnál veszem észre.
Próbálok tudatosan figyelni arra, hogy ne hunyorogjak. Sokszor nem sikerül, ilyenkor gyorsan tágra nyitom a szemem, hogy a szem körkörös izma jól kifeszüljön és így tartom, amíg bírom. Nyáron, sőt bármikor, amikor napsütés van, feltétlen viselj napszemüveget.
Szem körkörös izmára, a szemhéji részre, homlokra, halántékra (igen, a halántékra mert szoros összeköttetésben van a szarkalábakkal, a körkörös izommal, és szarkalábakra kell még pluszban „gyúrnod”.

Mivel a ráncaim az arcom két oldalán hosszanti  irányúak, melyik gyakorlatot végezzem gyakrabban? Különben rendszeresen esténként végzem a gyakorlatot, és észreveszem a változást a tokán és a homlokon.
A teljes arcra el kell végezni a gyakorlatokat, bónuszként pedig rádolgozni az alsó orcára, a trombitásizomra, ahogy fokozatosan kitelik az orca, „széthúzza” , kifeszíti a ráncokat.

Még kérdést nem fogalmaztam meg, de szeretném kérni, ha van olyan gyakorlat, amellyel buszra várakozás közben, járművön, orvosi rendelőben stb, ahol várakozni kell lehet az arcot edzeni, amely könnyen elsajátítható, és a száj melletti mély ráncokat simítja el, akkor ilyent szeretnék kérni, nem baj, ha lököttnek néznek az utcán, az a lényeg, hogy ezeket az időket esetleg a saját haladásomra fordítsam, és ne a dühöngésre, hogy megint elvesznek az életemből értelmes perceket semmiért.
Nagyon jó ötlet, ebből sokan profitálhatunk. Éppen a minap írta egy leleményes arcjógázó, társunk, hogy az autóban a piros lámpánál szokott gyakorolni, körbesandít, mielőtt felfújja az orcáit. Én a klasszikus arcjógapózt, a tokás nyelvöltést még nem mertem nyilvános helyen csinálni, de szerintem bármelyik gyakorlatot lehet bárhol végezni. Rengeteg idő elmegy az életünkből értelmetlenül, és a nap végén rájövünk, hogy ma sem volt időnk magunkra. Teljesen igazad van, használjunk ki minden percet a szépülésre!

Az eddig megkapott   2  gyakorlaton kívül ( homloktorna és szemmasszázs)  nem lesz  más ? ez volt az online tanfolyam ? Borzasztóan szeretném csinálni a gyakorlatokat, naívan azt hittem, talán naponta egy gyakorlat jön.
Vagy ennyi volt, azok vannak, amik az arcjoga oldalon ? Akkor nem kértem volna az online tanfolyamot…:)) Az oldalon található, letölthető gyakorlatokat elkezdtem csinálni, határozottan frissebb tőle az arcom. (nekem hirtelen ösztrogén lecsökkenés miatt egy év alatt elég látványosan beráncosodott az arcom, nem szeretnék belenyugodni, szerintem felelősek vagyunk minden ráncért….)

Sikerült letölteni, nagyon örülök, hogy rád találtam.Nekem nagyon tetszik, mert sok hasznos,érdekes információ van benne.50 éves vagyok, ezért rám már nagyon rám fér az arcjóga. 🙂A tanfolyamot hol találhatom meg, hogyan működik?
A honlapon lévő Ingyen Anyagok menüpontban részletes info található arról, hogy mit kapsz és mire iratkozol fel:
Az „Arcjóga Fiatalító” e-mail tanfolyam 10 leckét tartalmaz gyakorlatokkal és fiatalító tippekkel. (Homlok, szem, toka, nyak, alsó orca, stresszoldó gyakorlat) Megismertet az Arcjóga Program alapjaival, ízelítőt kapsz az arcjóga gyakorlataiból. Megtudhatod, hogyan formálhatod Te magad a saját arcod. Tudom, hogy mindent azonnal és egyszerre szeretnétek megkapni. de egyszerre minden hasznos információt, új gyakorlatot nem lehet befogadni. Ha mindent egyben Rád zúdítanék, nem tudnál ráhangolódni, nem maradna idő megtanulni az összes gyakorlatot, úgy ahogy szükséges. Ezért 4-5 naponta kapod az arcjóga gyakorlatokat, ez alatt tökéletesen elsajátítod és jöhet a következő.

Hosszas próbálkozás után sem tudom tökéletesíteni a trombitálós gyakorlatot. Egyszerűen képtelen vagyok külön-külön oldalra fújni a levegőt. Kérek szépen egy kis technikai segítséget.
Vegyél be egy rágót vagy cukrot a szádba és tedd az arcod egyik oldalába. Biztos fájt már a fogad és a fájós oldalon nem tudtál enni, csak a másikon. Képzeld egy, hogy a jobb oldalon fáj, ezért tedd a bal oldalra a cukrot. Most képzeld, hogy a bal oldalon fáj, és a szádban tedd a másik oldalra a cukorkát. Ezt csináld meg egy párszor, ha már megy, akkor vegyél egy nagy levegőt, mintha lufit fújnál és most a felfújt arccal rakosgasd egyik oldalról a másikra a cukorkát. Később menni fog cukor nélkül is.:)

Most kezdtem átolvasni és kipróbálni a gyakorlatokat.
Nekem a fő problémám, hogy nagyon mély mimikai ráncok vannak a homlokomon és nagyon táskás a szemem! A kérdésem, hogy a homloktornánál
– a tenyér alatt normális, ha érzem, hogy mozog a homlokom vagy nem szorítottam eléggé?
Teljesen normális, hogy mozog a homlok, képtelenség úgy csinálni, hogy ne mozogjon. Jól feszítsd ki a homlokod és úgy tedd rá a tenyered. Abban a pillanatban, ahogy megmozdul az izom, vele együtt elmozdul a bőr is, mivel az izom és a bőr közvetlen összeköttetésben vannak egymással, ezért is tudunk mimikázni. Ahogy mozgatjuk az izmokat, az arckifejezés azonnal kiül az arcunkra.
– a torna után normális, ha megfájdul a szemem és a fejem? (erős fejfájásom lett utána)
Magas vérnyomásnál, frontnál, csigolya meszesedésnél, stresszes állapotban lehetséges fejfájás, ne csináld olyan erősen a gyakorlatot, és inkább fekve végezd. Ha érzed, hogy kicsit „tompa” a fejed és közeleg egy fejfájás, inkább halaszd el a gyakorlást. Gyakorlás alatt próbáld ellazítani a vállaidat.
ez a torna segít a mély mimikai ráncokon is vagy tanácsolsz még valamit?
Az optimális eredmény eléréséhez az arc mind a 9 területét edzeni kell, folyamatosan növelve az ismétlésszámot és a gyakorlatok intenzitását. Harmonikus és elegáns arcépítést lehet elérni, az Arcjóga stresszoldó, izomtónusfokozó gyakorlataival és speciális masszázsmozdulataival. Természetesen e mellett nagyon fontos a napi bőrápolási rutin, a bőrnek megfelelő krémek használata, mozgás, megfelelő táplálkozás és fényvédelem. Amit még tanácsolok, az egy adag kitartás és rendszeres gyakorlás.

A szemnél a mély táskákat és szemöldök közti mimikai ráncot is eltünteti a torna?
A problémás területekre kiemelt figyelmet kell szentelni, a 9 területen kívül ezekre a részekre, pluszban rá kell még dolgozni, homlok, szemöldökredőző és szem körkörös izmait célzó gyakorlatokkal, ezáltal halványítani lehet a meglévő mély ráncokat.

Az  akupunktúra növelheti az arcjóga gyakorlatok hatékonyságát?
Az akupresszúra (nem tűvel, hanem kézzel történő masszázs) mindenképpen, ez a program része. A bőr biokémiai tulajdonságai (nyomás, gyúrás, dörzsölés hatására végbemenő kristályos anyagok, mint kollagén, izom stb. változásai, illetve a mágneses erőtér saját bioárammá alakítása a hőenergia segítségével) és a masszázs élettani hatásának figyelembe vételével magyarázható a bőrre és a kötőszövetre gyakorolt pozitív hatása.

3 Comments on “Arcjóga válaszok

  1. Nagyon köszönöm ezt a részletes válasz-folyamot ! :)))

    Egy helyen írtad, hogy lesz egy u.n. NAGY KÖNYV az arcjógáról, lehet erről valamit részletesebben tudni ?
    Mikor lesz, hogy lehet megvenni ?

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .