10 tipp, hogy a nyaralás alatt a legjobb formádat hozd

 

Végre, megérkezett a nyár, tombol a kánikula. Sokan tapasztalják, hogy sokkal könnyebben leégnek a napon és foltossá válik a bőrük.

A bőr nem felejt, a túlzott UV-sugárzás felgyorsítja a bőröregedés folyamatát, hamarabb jelennek meg a ráncok, károsodik a bőrsejtek DNS-e és az arc egyik anatómiai pillére, a kötőszövet.

A káros következmények nem azonnal, hanem hónapokkal vagy akár évtizedekkel később jelennek meg.

1. Fényvédő, naptej
Az első és legfontosabb a fényvédők használata. A fényvédőnek minimális SPF30-at kell tartalmaznia annak érdekében, hogy megállítsuk az idő előtti öregedést. Én 50+ fényvédőt használok és gyönyörűen lebarnulok tőle. Tévhit, hogy a magas faktorszámú fényvédőtől nem barnulunk. Soha ne felejtsük el a fényvédő használatát, használjuk rutinszerűen minden nap, még akkor is, ha csak fél órát tartózkodunk a levegőn, napfényben, főként az arcon, nyakon, dekoltázson kenjük bőven, ne sajnáljuk.

Gondoljuk végig egy napunkat, ha csak a munkahelyre megyünk, vagy a városban van dolgunk, elég a natúr nappali krémünk, hiszen a természetes olajok (jojoba, shea stb…) védelme 6-8 faktornak felel meg.

Nehéz eltüntetni a pigmentfoltokat, hólyagokat, ráncokat, olcsóbb a megelőzés.

 

Napbarnított bőr ráncok nélkül

2. Arc-és sminklemosó
A tisztítás során eltávolítjuk a bőrfelszínről a szennyeződéseket, de eközben a bőr saját zsírrétegét is. Fontos, hogy a tisztító harmonizáljon a bőrrel, habzó tisztítók helyett használjunk olajos arclemosó tejet, mely megakadályozza a bőr kiszáradását. Ha nem szeretnénk foltos arccal hazaérkezni a nyaralásból, kizárólag smink nélkül, alaposan letisztított arccal menjünk a strandra!

3. Peeling

Sokan tartanak a nyári peelingezéstól, mert félnek, hogy a nehezen megszerzett barnaságot elveszítik. Ez nem így van, sokkal szebb és üdébb lesz a bőrszínünk a peelingezés után, hiszen a napozás során felhalmozódott szarupikkelytől megszabadulunk.

4. Sarokbalzsam
Nincs annál csúnyább, mint egy kilakozott körmű láb, berepedezett sarkakkal. A víz, a nap kiszárítja ezt a területet is, este lefekvés előtt feltétlen kenjük be a sarkunkat sheavajjal, ami remek lábápoló, berepedezés ellen kiváló.

5. Baseball sapka vagy szalmakalap
Érdemes a hajunkat is védeni, hiszen 40 felett vékonyodik a haj, a festés és a napfény hatására szárazabbá és fakóvá válik. Ezenkívül a sapka vagy a kalap védelmet nyújt a szemnek és arcnak.

6. Napozás utáni testápoló vagy testvaj
Mostanában észrevettem, hogy a bőrömnek többre van szüksége egy sima testápolónál. Egy drogériában bukkantam rá egy aloe verát, sheavajat, jojobaolajat, poliszacharidokat és E-vitamint tartalmazó organikus testvajra. Fantasztikus az állaga, könnyen kenhető, a bőröm pedig még reggel is bársonyos tőle. Egyébként nekem a sheavaj önmagában nem vált be, viszont a finomítatlan shea vízfürdőn felolvasztva, olajokkal elegyítve, fantasztikus. A masszázskrémbe is belekeverem, olajokkal, vitaminokkal, a víz-és zsírhiányos bőrű vendégeim arca szinte újjászületik tőle.

7.Hidratálás
Bőrünk fiatalságának megőrzéséért elengedhetetlen a kellő hidratálás. A hőségben jót tesz az arcpermet. Szokásos krémünket még a nyár elején cseréljük le egy könnyebb textúrájú, gélkrémre, vagy szérumra. Sokan a rekkenő hőségben nem tudnak semmit elviselni az arcukon. Éjszaka a legerőteljesebb a bőr regenerációs folyamata, koncentráljunk az éjszakai ápolásra. Használjunk tartalmasabb krémet, a C-vitaminos készítmények különösen ajánlottak, hiszen antioxidánsként védenek a szabd gyökökkel szemben.

A kipirosodásra hajlamos, értágulatos bőröknél kiemelten fontos a C-vitamin, érfal erősítő hatása miatt. Ennél bőrtípusnál fontos az állandó hűtés, és az arcpermet használata.

8. Arcpermet készítése házilag:

Készíts levendulateát! Forralj fel 150 ml vizet és tegyél bele egy teáskanál levendulavirágot. Hagyd állni 1 órán keresztül, hogy kioldódjanak a hatóanyagok. Töltsd szórófejes flakonba és pihentesd a hűtőben. Feltétlen vidd magaddal, a rekkenő nyári hőségben hűsít, nyugtat, hidratál, leégésre is kiváló.

9. Napszemüveg
Ha szemüvegesek vagyunk, választhatunk: nyáron kontaktlencsét hordunk és beinvesztálunk egy igazán elegáns napszemüvegbe, vagy fényre sötétedő üvegű dioptriás szemüveget választunk. Egyet ne tévesszünk szem elől: a szarkalábak és a szem alatti árkok egyik legjobb ellenszere a napszemüveg.

10. Smink
Egy könnyed nyári smink az esti vacsorához vagy bulihoz elengedhetetlen. A napbarnított bőrt már nem kell alapozni, amire szükségünk van egy szempillaspirál és egy kis rúzs. Vigyázat! A száj feletti betöredezések, ráncocskák nem tűrik a szájkontúrceruzát és a rúzs is szétfolyik a ráncoknál. Érdemes kipróbálni egy kevésbé csillogó ajakfényt. A szempillaspirál lemosásánál használjunk express kétfázisú lemosót. Pillanatok alatt leszedi a festéket, nem kell nyúzni a szem környéki érzékeny bőrt.

+1. Törülköző, strandpapucs
Nyáron gyakoribbak a gombás fertőzések. Ezek az élősködők szeretik a szaunák, lábmosó, nedves, párás környezetét. Feltétlen vigyünk magunkkal saját törülközőt és papucsot a nyaralásra és csak azt használjuk!

Te mit teszel nyáron a bőröd érdekében? Oszd meg velünk a véleményed!


Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .