Megújulás az antioxidánsokkal
Nagyon sokat hallani, olvasni az ún.„antioxidánsokról” és az antioxidánsok szervezetre gyakorolt pozitív hatásairól. Azonban arról talán kevesebbet tudunk, hogy nemcsak szintetikus formában adagolhatjuk a szervezetünkbe, hanem számos természetes forrás áll rendelkezésünkre, amelyekből antioxidánsokat vihetünk be.
- De mi is ez pontosan?
- És hogyan segíthetnek az öregedés elleni küzdelemben?
- Mik is az antioxidánsok?
Az antioxidánsok olyan anyagok, melyek megtalálhatók egyes élelmiszerekben és növényi anyagokban, megakadályozzák vagy csökkentik az oxidatív károsodást a szervezetünkben. Ez a károsodás része a természetes öregedési folyamatnak, ezért tulajdonítanak nagy jelentőséget az antioxidánsok, anti-aging (öregedésgátló) hatásának.
Harc a „szabad gyökök” ellen
A „szabad gyökök” olyan anyagok, amelyek oxidatív károsodást okozhatnak a test szöveteiben. A környezetünkben folyamatosan keletkeznek szabadgyökök. A szervezetünket érő fokozott külső szabad-gyök terhelés oka lehet a dohányzás, a drog, gyógyszer és alkoholfogyasztás, az elektroszmog, az UV sugárzás, a légszennyezés, a mérgező vegyszerekkel való érintkezés, de bizonyos mértékig még a fürdőszobai kellékeink is.
A táplálkozásunk sem hagyható figyelmen kívül, mert a vörös húsok például, igen sok szabadgyököt termelnek. Ugyanakkor az emésztési képességeink is befolyással vannak a szervezetünkben jelenlévő szabadgyökök mennyiségére. Ezen túlmenően, saját testünk is termel egy bizonyos mennyiségű szabad gyököt, a normális sejtanyagcsere melléktermékeként.
Ezek a szabad gyökök károsítják a sejt struktúrát és hozzájárulnak a rák, a cukorbetegség, a szívbetegség és a makula degeneráció kialakulásához.
Hogyan működik az anti-aging (öregedésgátló) hatás?
Az antioxidánsok azok az anyagok, amelyek egyfajta védőpajzsként működnek az ártalmas, szabad gyökökkel szemben. Az antioxidánsok eltérő hatásmechanizmussal képesek közömbösíteni a szabadgyököket.
Egyes antioxidánsok azáltal képesek semlegesíteni a szabad gyököket(+), hogy negatív töltés átadásával(-) megszüntetik azok gyök állapotát, és így kevésbé reaktív vegyületeket hoznak létre.
Míg mások felkínálják magukat az oxidációra, vagy segítenek a többi már megrongálódott antioxidáns kijavításában, így a sejtek sértetlenek maradhatnak. Az antioxidánsokra alapvetően jellemző, hogy szinergikusan, fejtik ki hatásukat. Védik a szervezetet a káros anyagok okozta oxidációs sejtkárosodástól, a karcinogének okozta hatásoktól, erősítik az immunrendszert, és csökkentik a szívműködési zavarok veszélyét.
Mi a bizonyíték arra, hogy valóban működnek?
Különböző vizsgálatok azt mutatják, az antioxidánsok szerepet játszanak a szabad gyökök elleni küzdelemben – Londonban végzett kutatások azt mutatják, hogy 5 adag friss gyümölcs és zöldség (ami magas antioxidáns tartalmú) is 25%-kal csökkentheti a stroke kockázatát. Más tanulmányok azt mutatják, hogy az antioxidánsoknak immunerősítő hatásuk van, ezáltal csökkentik a fertőzés veszélyét és a rák kialakulásának kockázatát.
Milyen típusú antioxidánsok vannak?
Különböző típusú antioxidánsok vannak- néhány a legismertebbek közül:
- bioflavonoidok
- C-vitamin
- alfa-liponsav
- E-vitamin
- cink
- béta-karotin
- szelén
- oligomer proanthocyanidin (OPC)
Az OPC- valószínűleg a leghatékonyabb antioxidáns, az orvosi vizsgálatok szerint 50-szer hatékonyabb, mint az E-vitamin és 20-szor hatékonyabb, mint a C-vitamin védi a szervezetet a szabad gyökök, a legjobb forrás szőlőmag kivonat.
Mely élelmiszerek tartalmaznak antioxidánst?
Antioxidánsok vannak a friss élelmiszerekben, mint például a gyümölcsök és zöldségek, valamint néhány dió és fűszerek – együnk minél többet ezekből az élelmiszerekből- ez a legjobb módja annak, hogy antioxidánsokat juttassunk a szervezetbe.
A legújabb kutatások szerint bizonyos élelmiszerek csoportoknak az antioxidáns tartalma rendkívül magas.
A legtöbb antioxidánst tartalmazó élelmiszerek
Keserű csokoládé
Örömhír az édesszájúaknak. Elsősorban a fekete csokoládé ami nagymértékben tartalmaz antioxidánst. Napi 1-2 kocka akár belsőleg, akár pakolásba keverve, arcra, kiváló.
Zöldség
A zöldségek közül a bab, articsóka szív, és meglepően, vörösesbarna burgonya tartalmazza a legtöbb antioxidánst. Párolva, vagy csak kis ideig főzve napi 1 csészével igazi antioxidáns bomba.
Gyümölcsök
A gyümölcsök közül a bogyósok azok, melyek kiemelt fontosságúak a testi-lelki megújulás terén. Ilyenek az áfonya, vörös áfonya, szeder. Önmagágukban vagy joghurtba keverve igazi egészséges ínyencség.
Fűszernövények
Mint a fahéj, oregánó, és őrölt szegfűszeg. Baktériumölők, vírusölők, vérbőségfokozók, tavaszi méregtelenítés és cellulitprogramhoz kiváló.
Diófélék
Elsősorban a pekándió, dió, mogyoró. Együnk mindennap 1 marékkal.
Megjegyzés: Egyes szakértők úgy gondolják, hogy lehetetlen az összes antioxidánst a friss élelmiszerekből nyerni, a nem megfelelő mezőgazdasági gyakorlat miatt kimerült a talaj, a különböző műtrágyák és tartósítószerek használata peszticidek használatának és tartósítószerek – így szükség van antioxidáns-táplálékkiegészítőkre.
Hogyan akadályozzák meg az antioxidánsok az öregedést?
Amikor a szabad gyökök támadást intéznek testünk sejt szerkezete ellen, ezek károsítják a sejteket és a szöveteket, a sejtek megújulása lelassul, ez vezet a ráncok kialakulásához, a megereszkedett, petyhüdt bőrhöz. Bár az antioxidánsok nem tudják visszafordítani az idő kerekét, ellenben megakadályozzák a további károsodást, semlegesítik a szabadgyököket, ugyanakkor megújulásra ösztönzik a sejteket.
Most ingyenesen letöltheted tanulmányunkat, melyben bővebben olvashatsz arról, hogy miképpen őrizheted meg bőröd fiatalos kinézetét, és tünetheted el a ráncokat drága készítmények megvásárlása nélkül is! >>KLIKK IDE<<
Vélemény, hozzászólás?
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.