Megújulás az antioxidánsokkal

Nagyon sokat hallani, olvasni az ún.„antioxidánsokról” és az antioxidánsok szervezetre gyakorolt pozitív hatásairól. Azonban arról talán kevesebbet tudunk, hogy nemcsak szintetikus formában adagolhatjuk a szervezetünkbe, hanem  számos természetes forrás áll rendelkezésünkre, amelyekből antioxidánsokat vihetünk be.

  1. De mi is ez pontosan?
  2. És hogyan segíthetnek az öregedés elleni küzdelemben?
  3. Mik is az antioxidánsok?


Az antioxidánsok olyan anyagok, melyek megtalálhatók egyes élelmiszerekben és növényi anyagokban, megakadályozzák vagy csökkentik az oxidatív károsodást a szervezetünkben. Ez a károsodás része a természetes öregedési folyamatnak, ezért tulajdonítanak nagy jelentőséget az antioxidánsok, anti-aging (öregedésgátló) hatásának.

Harc a „szabad gyökök” ellen

A „szabad gyökök” olyan anyagok, amelyek oxidatív károsodást okozhatnak a test szöveteiben. A környezetünkben folyamatosan keletkeznek szabadgyökök. A szervezetünket érő fokozott külső szabad-gyök terhelés oka lehet a dohányzás, a drog, gyógyszer és alkoholfogyasztás, az elektroszmog, az UV sugárzás, a légszennyezés, a mérgező vegyszerekkel való érintkezés, de bizonyos mértékig még a fürdőszobai kellékeink is.

A táplálkozásunk sem hagyható figyelmen kívül, mert a vörös húsok például, igen sok szabadgyököt termelnek. Ugyanakkor az emésztési képességeink is befolyással vannak a szervezetünkben jelenlévő szabadgyökök mennyiségére. Ezen túlmenően, saját testünk is termel egy bizonyos mennyiségű szabad gyököt, a normális sejtanyagcsere melléktermékeként.

Ezek a szabad gyökök károsítják a sejt struktúrát és hozzájárulnak a rák, a cukorbetegség, a szívbetegség és a makula degeneráció kialakulásához.

Hogyan működik az anti-aging (öregedésgátló) hatás?

Az antioxidánsok azok az anyagok, amelyek egyfajta védőpajzsként működnek az ártalmas, szabad gyökökkel szemben. Az antioxidánsok eltérő hatásmechanizmussal képesek közömbösíteni a szabadgyököket.

Egyes antioxidánsok azáltal képesek semlegesíteni a szabad gyököket(+), hogy negatív töltés átadásával(-) megszüntetik azok gyök állapotát, és így kevésbé reaktív vegyületeket hoznak létre.

Míg mások felkínálják magukat az oxidációra, vagy segítenek a többi már megrongálódott antioxidáns kijavításában, így a sejtek sértetlenek maradhatnak. Az antioxidánsokra alapvetően jellemző, hogy szinergikusan, fejtik ki hatásukat. Védik a szervezetet a káros anyagok okozta oxidációs sejtkárosodástól, a karcinogének okozta hatásoktól, erősítik az immunrendszert, és csökkentik a szívműködési zavarok veszélyét.

Mi a bizonyíték arra, hogy valóban működnek?

Különböző vizsgálatok azt mutatják, az antioxidánsok szerepet játszanak a szabad gyökök elleni küzdelemben – Londonban végzett kutatások azt mutatják, hogy 5 adag friss gyümölcs és zöldség (ami magas antioxidáns tartalmú) is 25%-kal csökkentheti a stroke kockázatát. Más tanulmányok azt mutatják, hogy az antioxidánsoknak immunerősítő hatásuk van, ezáltal csökkentik a fertőzés veszélyét és a rák kialakulásának kockázatát.

Milyen típusú antioxidánsok vannak?

Különböző típusú antioxidánsok vannak- néhány a legismertebbek közül:

  • bioflavonoidok
  • C-vitamin
  • alfa-liponsav
  • E-vitamin
  • cink
  • béta-karotin
  • szelén
  • oligomer proanthocyanidin (OPC)

Az OPC- valószínűleg a leghatékonyabb antioxidáns, az orvosi vizsgálatok szerint 50-szer hatékonyabb, mint az E-vitamin és 20-szor hatékonyabb, mint a C-vitamin védi a szervezetet a szabad gyökök, a legjobb forrás szőlőmag kivonat.

Mely élelmiszerek tartalmaznak antioxidánst?

Antioxidánsok vannak a friss élelmiszerekben, mint például a gyümölcsök és zöldségek, valamint néhány dió és fűszerek – együnk minél többet ezekből az élelmiszerekből- ez a legjobb módja annak, hogy antioxidánsokat juttassunk a szervezetbe.

A legújabb kutatások szerint bizonyos élelmiszerek csoportoknak az antioxidáns tartalma rendkívül magas.

A legtöbb antioxidánst tartalmazó élelmiszerek

Keserű csokoládé

Örömhír az édesszájúaknak. Elsősorban a fekete csokoládé ami nagymértékben tartalmaz antioxidánst. Napi 1-2 kocka akár belsőleg, akár pakolásba keverve, arcra, kiváló.

Zöldség

A zöldségek közül a bab, articsóka szív, és meglepően, vörösesbarna burgonya tartalmazza a legtöbb antioxidánst. Párolva, vagy csak kis ideig főzve napi 1 csészével igazi antioxidáns bomba.

Gyümölcsök

A gyümölcsök közül a bogyósok azok, melyek kiemelt fontosságúak a testi-lelki megújulás terén. Ilyenek az áfonya, vörös áfonya, szeder. Önmagágukban vagy joghurtba keverve igazi egészséges ínyencség.

Fűszernövények

Mint a fahéj, oregánó, és őrölt szegfűszeg. Baktériumölők, vírusölők, vérbőségfokozók, tavaszi méregtelenítés és cellulitprogramhoz kiváló.

Diófélék

Elsősorban a pekándió, dió, mogyoró. Együnk mindennap 1 marékkal.

Megjegyzés: Egyes szakértők úgy gondolják, hogy lehetetlen az összes antioxidánst a friss élelmiszerekből nyerni, a nem megfelelő mezőgazdasági gyakorlat miatt kimerült a talaj, a különböző műtrágyák és tartósítószerek használata peszticidek használatának és tartósítószerek – így szükség van antioxidáns-táplálékkiegészítőkre.

Hogyan akadályozzák meg az antioxidánsok az öregedést?

Amikor a szabad gyökök támadást intéznek testünk sejt szerkezete ellen, ezek károsítják a sejteket és a szöveteket, a sejtek megújulása lelassul, ez vezet a ráncok kialakulásához, a megereszkedett, petyhüdt bőrhöz. Bár az antioxidánsok nem tudják visszafordítani az idő kerekét, ellenben megakadályozzák a további károsodást, semlegesítik a szabadgyököket, ugyanakkor megújulásra ösztönzik a sejteket.

Most ingyenesen letöltheted tanulmányunkat, melyben bővebben olvashatsz arról, hogy miképpen őrizheted meg bőröd fiatalos kinézetét, és tünetheted el a ráncokat drága készítmények megvásárlása nélkül is! >>KLIKK IDE<<

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .