Citromfűvel a ráncok ellen

 

Citromfű az erkélyen

Az utóbbi években előszeretettel nézem a méltán népszerű főzőműsorokat, főleg azokat, amelyekben egészséges, finom és legfőképpen villámgyors (kisgyerek és munka mellett nem mindegy, hogy hány órát ácsorgok a konyhában) kreációkat tálalnak a nézők elé.

Mindig ácsingózva figyeltem, ahogy Jamie Oliver az ablaknál várakozó fűszernövényekből lecsippent 3-4 levelet, és egy laza mozdulattal a saláta tetejére szórja, csakúgy rusztikusan.

Tavalyi fűszernövény és saláta ültetésem az erkélyen csúfos kudarcba fulladt. Pedig olyan egyszerűnek tűnt a recept. Vegyél egy cserepet töltsd meg földdel, szórd bele a magot, tegyél rá még egy kis földet, locsold rendszeresen és légy türelmes!

Amikor bedőlt a dinnye palánta még reménykedtem, a rucolánál elkeseredtem, a levendula magok meg valamiért csak nem akartak kikelni… no ekkor ért véget a türelem.

Idén tavasszal újra próbálkoztam. A dinnyemagok újra bedőltek és elszáradtak, de most nem adtam fel.

Palántákat vettem, (úgy látszik tősgyökeres városi lévén, nekem a magvetés nem jön össze) paradicsomot, paprikát, mentát, citromfüvet, kakukkfüvet, levendulát…

A citromfűre vagyok a legbüszkébb, nagyon jóban vagyunk. Simogatom a leveleit, ő pedig hálából egyre jobban burjánzik a cserépben. Hagyma vagy foghagyma aprítás után következik egy kis citromfű simogatás, és hipp-hopp, nyoma sincs a kellemetlen hagymaszagnak.

És hogy még mi mindenre lehet használni őfelségét?

Az ókori orvos, Dioszkoridesz, már felismerte gyógyerejét, és citromfű levelével gyógyított egyes bőrbetegségeket.
A római természettudós Plinius is ismerte, és használta gyógyításra. A X. században azonban már az arab orvosok felismerték hogy a nyugtalanság és az idegesség kezelésében nélkülözhetetlen. A kolostori gyógyászatban már szívpanaszra, heves szívdobogásra is használták.

Már a leveleinek formája elárulja, hogy a szívpanaszok gyógyítója, mert a levele formája szívre hasonlít, és valóban a citromfű illóolaja szívnyugtató hatású. Régen alkoholos párlatként fogyasztották – ez volt a híres karmelitavíz, melyet a karmelita nővérek 1611-ben találtak fel. Európában az 1500-as évektől kezdtek vele foglalkozni.

A citromra emlékeztető illatú levelében sok az illóolaj. A citromfű illóolaja baktérium-, vírus-, sőt gombaölő hatású. Külsőleg a Herpes simplex helyi kezelésére is alkalmas A citromfű leveleinek hatóanyagai az illóolajok (citronellál, citrál), cseranyagok, flavonoidok, kávésav.

Elsősorban idegerősítő és nyugtató hatása ismert. Vízhajtásra reggel éhgyomorra egy csészével igyunk. Antibakteriális, fertőtlenítő tulajdonsága miatt az ókorban csípésekre, harapásokra külsőleg alkalmazták.

Megfázás, influenza esetén izzasztásra használható-ágyban fekve forrón kell ilyenkor meginni belőle legalább két csészével egymás után. Ha alvási problémákra isszuk, este lefekvés előtt tanácsos egy langyos csésze teát elkortyolgatni.

Szívidegeinket, agyunkat, idegrendszerünket is erősíti, valóban igaz tehát, hogy meghosszabbítja életünket!

Gőzölésre- a tiszta bőrért

Csippentsünk le 4-5 levelecskét, tegyünk vízbe és forraljuk fel. Ha arcunkat citromfűvel gőzöljük selymes lesz a bőrünk. A pórusok kitágulnak, a krémek, hatóanyagok jobban beszívódnak a bőrbe. Közben az illóolaját is belélegezzük, ami az idegrendszerre hat jótékonyan. Egy citromfüves gőzölés után valósággal újjászületünk:)

Ételekhez- a jobb emésztésért

A citromfű levelei frissen vagy szárítva használhatók. Friss levele jól illik salátákhoz, mártásokhoz, halhoz, szárnyashoz, gombás ételekhez, gyümölcssalátához és üdítőitalokhoz.

Pótolhat citromhéjat és citronellát is. Finom tea készíthető friss és szárított leveleiből is.
Emésztésjavításra étkezés előtt kortyolgassunk belőle egy csészényit.
Fagyasszunk citromlevele jégkockába. Páratlan látványt nyújt, a limonádéba dobáljunk bele párat, igazi frissítő ital.

Borogatás fájó testrészre

Készítsünk teát, és nedvesítsünk be vele egy kendőd, és helyezzük a fájó testrészre! Enyhíti a fájdalmat.

Sérülések kezelése

Ha megvágtuk a kezünket, egy kevés friss citromfű levelet rakjunk a sebre.

Citromfűkivonat készítése

1 dl 50%-os alkoholban érleljünk 10 gr citromfüvet 6 napig meleg helyen. Ezután szűrjük le, és még adjunk hozzá 1 dl alkoholt. Bedörzsölésre használjuk, kitűnő fájdalomcsillapító.

Értékes illóolaját használjuk masszírozáshoz, amely enyhíti a depressziót és a feszültséget.

Friss citromfű tea készítése

Hozzávalók:

1 liter víz
4 szál citromfű

Forraljuk fel a vizet. Amíg fő a víz, vágjunk le ollóval 4 szép szál citromfüvet a kertből vagy a cserépből. Vagdossuk az összes citromfüvet egy edénybe.
Ha felforrt a víz, forrázzuk le az összevagdosott citromfüvet! Fedjük le az edényt 10 percig ázzon a fű, azután szűrjük le, és máris fogyaszthatjuk.

Házi citromfűszörp

Hozzávalók:

1/2 liter víz
1/2 kg cukor
1 dkg citromsav
4 csokor citromfű

A citromfüvet a vízben egy egész napig állni hagyjuk.
Másnap hozzáadjuk a cukrot és a citromsavat majd 10 percig forraljuk, karamellizáljuk a cukrot. A leveleket leszűrjük, a szörpöt üvegbe töltjük és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

Mindenkinek ajánlom, akinek van kiskertje és akinek nincs, feltétlen szerezzen be citromfű palántát, öntözze, szeretgesse és szépüljön vele kívül-belül.

3 Comments on “Citromfűvel a ráncok ellen

  1. Kedves Viki!

    Nagyon szepen koszonom a jo tanacsokat,na meg a remek joga gyakorlatokat,amelyeket szorgalmasan vegzek es azert nem irtam eddig mert valos eredmenyrol szeretem volna irni.Ez megtortent lattom a valtozast,de
    termeszetesen kitartasra van szukseg.Sajnos a konyvet nem tudtam megrendelni de remelem sikerulni fog.Szeretettel udvozollek Eva.

  2. Örömmel olvastam a citromfűről szóló cikket. Van a kertemben, ismerem, de
    a belőle készíthető szörp, számomra új. Kipróbálom. Hasonló cikkeket szívesen
    olvasnák .
    Üdvüzlettel: Ibi

  3. Kedves Viki!
    Arcjóga gyakorlatokat (amit kaptam ingyenesen) nagyon-nagyon jónak tartom és még az elején végig is próbáltam. Újból kellene gyakorolnom, meg is keresem, amit küldtél.
    A Házi citromfűszörp recepted nagyon érdekel, ma vagy holnap elkészítem és felteszem a honlapomra:www.konyhaioldalak.hu és a blogomra receptekviolanagyitol.blogspot.hu is.
    Nagyon szeretem a természetes dolgokat, növényeket.
    A magról vetés gyakorlott kertészeknek sem mindig hoz megfelelő eredményt, kertes házban élünk, mi is szokszor vásárolunk palántát, persze magról is vetünk. Eléggé „önellátók” vagyunk, van burgonyánk, zöldborsónk, zöldbabunk, cukkinink, stb. Érdemes kisérletezni, főleg fűszernövényekkel, eperrel, petrezselyem is szuper, ha saját és friss!
    Sok sikert kívánok a honlapodhoz, munkádhoz és a kertészkedéshez!
    Szeretettel: Viola

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .