Arcfeszülés-Arclazítás

Ránctalan arc

Ránctalan arc… Ez minden nő vágya, pedig tudjuk, hogy gyakorlatilag képtelenség.
Viszont a jó hír az, hogy az elkerülhetetlennek látszó folyamatot évekkel kitolhatjuk.

Arcunkon és nyakunkon a bőr szorosan kapcsolódik egymáshoz. Te is biztos tapasztaltad már, hogy ha erősen  mozgatod az arcizmaid- pl. mikor nevetsz, bőrödön több vonal, ránc jelenik meg.

A bőr gyakorlatilag állandó mozgásban van. Az arcunkról számos információ olvasható le, a korunk, pillanatnyi érzelmünk, egészségi állapotunk, sőt még a lelkünk állapota is.

Mivel az arcizmok szoros összeköttetésben vannak az arcbőrrel, a bőr azonnal követi a mozgását. De éppen azáltal, hogy az arcizmok ennyire szoros kapcsolatban vannak az arcbőrrel, az izmok állapota és formája nagyon erősen hat az arc szépségére.

Az optimális állapot, mikor az izomtónus, – ami nem más, mint az izom állandó kis feszülési állapota, – megfelelő. Friss, feszes az arc, tömör az arcon lévő szöveti állomány. Ennek az állapotnak az elérése lenne a célunk.

Sajnos a korral járó egyik elváltozás az izmainkban történik. Az arcizomzat veszít feszességéből, és terjedelméből, csökken az izomtónus. Vagyis csökken az izom állandó kis feszülési állapota. Csúnya szóval petyhüd az izmunk.

De szerencsére Te már tudod, hogy az arcizom célzott megdolgozásával, értelmes edzésével az arcunk lassabban öregszik, és a már megtámadt területeket részben vagy egészében regenerálhatjuk, ugyanúgy mi t a testedzésnél.

Biztos lehetsz benne, hogy rendszeres gyakorlással elkerülni sem tudod az erősödést.

Állandó vendégeim tudják, hogy a vesszőparipám az arc feszültség oldása, az arc lazítása, ami az arcjóga-arctorna módszer egyik alappillére. Minden órát feszültség oldással kezdünk, lazítással  fejezünk be. De vajon miért van erre szükség?
Eddig azt mondtam, hogy feszesítsd az izmaid, most meg lazításra buzdítalak?

Figyeld meg mások arcát a buszmegállóban, a metró aluljáróban vagy akár egy étteremben.

Mit fogsz látni? Mogorva arckifejezést a feszültség miatt, ráncos ajkak, barázdák a szemöldök között, ezek mind mind a bizonyítékai mindannak a számtalan érzelemnek amik az arcunkkal játszanak, anélkül, hogy tudnánk róla. Ha valaki a koncentráció miatt ráncolja a homlokát, észrevétlenül a szokásává válik, és ez állandósul ráncok formájában. Ha az érzelmek kifejezésében résztvevő izmok az ún. mimikai izmok sokáig összehúzott állapotban vannak,(pl. folyamatosan ráncoljuk a homlokunkat)  romlik a bőr vérellátottsága, csökken a rugalmassága.

Az izmok folyamatos megfeszített állapotban vannak, így összenyomják az ereket, így mind az erek, mint a környező szövetek kevesebb tápanyaghoz jutnak. Mi történik, ha a szövetek, sejtek nem jutnak elég tápanyaghoz? Az adott területen kialakul a ránc.

Figyeld meg a tükörben az arcod. Melyik az a terület, amelyik leginkább a ráncosodásra hajlamos? Mosolygó, avagy gondolkodó, netán bosszankodó ráncaid vannak leginkább?
Elsősorban a ráncolt területen van leginkább szükséged az arcedzésre és a tudatos arclazításra.
Érdemes megnézni az arcod stressz hatására.  Néhányan arról számoltak be, hogy ilyenkor szinte teljesen eltorzul az arcuk, megfeszül az állkapocs.

Mi a feladatod?

Először is ellazítani az arcizmaid, hogy a bőröd elegendő tápanyaghoz jusson.
És csak utána jöhet az arcizom edzése, amivel újra optimális tónusba hozod az izmaidat.

A kozmetikai szalonokban is felismerték azt, hogy az ellazult arcon végzett kezelések eredményesebbek, a hatóanyagok felszívódása is jobb. A kozmetikus is sokat tehet a vendég szebbé tételében, akár a kezelés előtti fejmasszázzsal, vagy nyak, váll kilazítással, egy meleg borogatással.

Az Arcjóga-Arctorna könyvemben több technikát is találsz a lazításra, a relax és a gereblye gyakorlatokat, valamint a relaxációs szemmasszázst. Most viszont egy másik technikával szeretnélek megismertetni.
Használd az arcedzések előtt, este lefekvéskor, és mindig amikor érzed az arcodon lévő feszültséget.

Fontos, hogy az arclazításhoz próbálj meg nyugodt körülményeket biztosítani magadnak.
Feküdj kényelmesen a földre, vagy az ágyra, vagy csak dőlj hátra a fotelben. Vagy most a monitor előtt helyezkedj el kényelmesen.

Kezdjünk is hozzá!

–    Hunyd be mindkét szemed, lélegezz egyenletesen.
–    A nyelved nyomd a szájpadlásodhoz, majd lazítsd el. Közben mondogasd: a nyelvem ellazul, megszűnik a feszülés.
–    Húzd felfelé és közelítsd egymáshoz a szemöldököd, feszítsd meg a homlokod, majd ujjaiddal simítsd végig, kifelé a halántékod felé. Ellazul a homlok, a homlokráncok elsimulnak.
–    Szoríts össze a szemed, majd simítsd végig az ujjaiddal, lazítsd el. Szemhéjam ellazul, szemizmaim ellazulnak, ráncaim kisimulnak.
–    Húzd szélesre a szád, feszítsd meg az arcizmaid, majd ujjaiddal simítva lazítsd el. Az arcizmaim elernyednek, feszülésük megszűnik.
–    Csücsöríts az ajkaiddal, O betűt formálva, majd lazítsd el. A szám izmai ellazulnak, ajkaim lassan szétnyílnak.
–    Lazítsd el a nyakizmaid. Ujjaiddal simítsd végig a nyakad, közben ismételd, nyakam ellazul, elernyed, vállaim is ellazulnak.
–    És beszív a levegő és kifúj és beszív és kifúj.

Váljék egészségedre!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .