Az Arctorna története

 

Arcjóga Arctorna

Egyre divatosabbá válik a kozmetikai kezelések mellett fiatalító arcjóga, arctorna gyakorlatokat végezni.

Egyrészt eredményesebbé tehető a kozmetikai kezelés, másrészt időt és pénzt tudunk megspórolni, ha jól elsajátítjuk a gyakorlatsort. Nem új keletű a módszer, közel 100 éves múltja bizonyítja hatékonyságát.

1920-as évek

Nadia Gregoria Payot 1913-ban orvosi diplomát szerzett a Lausanne egyetemen. 1917-ben egyik New York–i útja során megismerkedett a híres orosz balerinával, Anna Pavlova-val és megváltozott az élete. Ekkor fedezte fel a különbséget a táncos testének fiatalsága és az arcán megjelenő öregedés első jelei között.

Dr. Nadia Payot egy teljesen új szépség filozófiát dolgozott ki, amelynek alapja az arc mozgatása. Ebben az időszakban fejlesztette ki az „Alkalmazási Eljárást”-t, hogy minden nő megtanulhassa azokat az egyszerű napi műveleteket, amelyeket a szépségápolás alapjai:  a tisztítás, táplálás, stimulálás egy egyedi, otthon végezhető arc-gimnasztika segítségével.

1980-as évek

Carol Maggio alkotta meg a facercise (arctorna) gyakorlatait. Szerinte az erős, izometriás gyakorlatsor egy hatásos alternatíva, hogy az arc izmai feszesek maradjanak, megakadályozva a gravitációt. Azt tapasztalta, hogy ha az arcizmokat fejleszti és tónusba hozza, az arc kontúrja megemelkedik, a finom vonalak és ráncok csökkennek, az arcszín élénk lesz és az arc visszanyeri fiatalos kontúrját.

Rájött arra, ha a  gyakorlás alatt nagyobb az ellenállás,( pl. amikor az ujjunkat vagy a  kezünket ráhelyezzük a megdolgozott területre) rövid idő alatt gyorsabb és jobb eredményeket lehet elérni.

Már lehetetlenség eldönteni, hogy melyik módszer melyik után jött, ki volt először. Mivel az arc kicsi terület, a gyakorlatok behatároltak, a különbség inkább a  kivitelezésben keresendő, ami pedig attól függ, ki hova helyezi a hangsúlyt.

Érdekes Anett Louise módszere. Ő a kezével erősen ellentart, helyben tartja és erősen lefogja az izmokat, miközben minden erejét összeszedve feszít, sőt továbbmegy és az izmot szinte „kiemeli” a koponyából, így egyszerre több irányban történik a feszítés, fokozva a hatékonyságot.

Viszont a  gyakorlatai alatt erősen ráncosodhat a szem, az arc markolászása, erős lefogása nem tesz jót az érett bőr kötőszövetének, az érfalaknak vagy akár egy víz-és szírhiányos, érzékeny bőrnek.

Eva Fraser nem hangsúlyozza ki a 100%-os izomfeszítést, nem használ erős gyakorlatokat, lazán lefogja a kezével az izmot; igazán kellemesek a gyakorlatai, frissítik a bőrt és jókedvre derítenek, szinten tartanak; kevésbé megerőltető a módszere.

Annelise Hagen jópofa arcjóga gyakorlatai tónusba hozzák az arcot, közben energiával töltik fel. Ő klasszikus jógapozíciókat és stresszoldó technikákat is felhasznál, az izom feszítés ereje nála nem elsődleges, a lényeg, hogy jól érezzük magunkat.

Rose Tran ötvözi az arctorna és az arcjóga elemeit, erős feszítéseket használ, a gyakorlatokat 20 másodpercig tartatja ki. Ő is használja a kezét a gyakorlatoknál, energetizálja a bőrt, nála kiemelt szerepet kap a légzéstechnika.

Leena Kiviluoma mimilift- szépítő arctorna módszerét a finn nők gyakorolják előszeretettel. Mivel Leena Kiviluoma finn gyógytornász, ezért nem véletlen, hogy a mimilift gyakorlataiban hangsúlyos szerepet kap az arclazítás, állkapocs lazítás. A hosszú finn estéken, a szaunában kitűnő szórakozás lehet a mimilift arctorna.

Arcvonal arctorna szintén erős izomfeszítést alkalmaz, Anette Louis-hoz hasonlóan – bár egy kicsit másként – , helyben tartja az izmokat erős lefogással. A  lehajtott fejjel végzett gyakorlatok alatt az előrezuhant arcot nagy erővel nyomja a kezével.

Arcjóga arctorna 3 az 1-ben; az izmok kimozgatásával, stresszoldó-, és izomlazító  gyakorlatokkal készíti fel az izmot a munkára, az izomfeszítést lazítás követi, majd a speciális masszázsfogásokkal a mimikai izmokban felhalmozódott feszültséget oldja. Az ún. „tenyerezési” technikát alkalmazva megakadályozza a gyakorlat alatt a ráncolást, mindeközben gyengéden bánik a bőrrel, ezért minden bőrtípusra alkalmazható.

Előnye, hogy otthon végezhető programot is kínál, ebben nagy segítség a nemrégiben megjelent Arcjóga Arctorna oktatókönyv. A minőségre helyezi a hangsúlyt: rendszeres egyéni órák, egyénre szabott gyakorlatokkal, az arcproblémák figyelembe vételével, szépségápolási tanácsadással, ezen kívül külön program foglalkozik az otthoni arctornázókkal.



Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .