Őrizzük meg bőrünk fiatalságát!

Bőrünk legnagyobb ellensége nem csak az idő, hanem a nap. A bőrünkön jól látszanak a napon eltöltött órák száma.

A napon kívül életmódbeli és környezeti tényezők okozhatják a bőr öregedését.

Íme a legfontosabbak:

  • Dohányfüst
  • Magas zsír-és sótartalmú étrend
  • Mértéktelen alkoholfogyasztás
  • Vitaminhiányos étrend
  • Stresszes életmód, stresszes munkahely
  • Kevés alvás
  • Szappan és forró vízzel való mosakodás

A dohányzást már régóta összefüggésbe hozták a bőr öregedésével. Az aki naponta 20 szál cigarettát szív el, 10 év alatt 14 évet öregszik.

A dohányosok idősebbnek néznek ki nemdohányzó társaiknál, mert a dohányzás felerősíti a kollagén lebontását. Azok akik a dohányzás mellett még napoznak is, még gyorsabban ráncosodnak, mert az UV-sugárzás serkenti egy antikollagén-fehérje kialakulását a bőrben.

A fehérjét, melyet metalloproteináz-1 (MMP-1) néven ismert, egy UV-sugárzást vizsgáló kísérlet során találták. A kísérletben 33 önkéntes bőrének öregedését vizsgálták. Nem találtak magyarázatot arra, hogy néhány kísérleti alanynál miért volt az MMP-1 szintje magasabb. Mikor kikérdezték őket a dohányzási szokásaikról, fény derült mindenre. Az MMP-1 koncentrációja sokkal magasabb volt a dohányzók bőrében, mint nemdohányzó társaiknál.

A dohányzás okozta kollagénváltozásokat nem lehet  étrenddel, krémekkel, táplálékkiegészítőkkel jóvátenni. A kollagén a bőr, csont, íny, fogak egyik legfontosabb alkotóeleme, ha egyszer tönkremegy, a változás visszafordíthatatlan.

A dohányos nők esetében a szem és a száj körüli ráncok már a harmincas évek elején kialakulnak, jellegzetes az orr-ajak mély barázda, valamint a bőr felszínén is jól látható a dohányzás okozta károsodás. Bármiféle öregedésgátló krém, kezelés, arcfiatalító kúra hatástalan marad.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .