Tények és tévhitek az arctornáról, arcjógáról

Számos tévhit, mítosz és kérdés kering a neten az arcjógáról, arctornáról. Nézzük meg az alábbi sziporkákat, mi igaz és mi téves ezek közül. Beszéljenek a tények!

1.Túledzhető az arc?

Én inkább úgy fogalmaznék, hogy túlzásba lehet vinni az edzést. Ekkor az arc fáradtnak tűnik, nem lesz harmonikus az arcépítés. A szöveteknek szükségük van a regenerálódásra, ugyanúgy mint a test edzése során.

2. Lehet kőarcot vagy izomköteget épít az arcon?

Az arcon, ellentétben pl. a láb izmaival, kicsik az izmok; és ez nem véletlen. A lábon izomkötegeket építhetünk, hiszen a lábon járunk, meg kell tartania a testtömegünket. Ellenben az arcizmok funkciója más, mimikázunk, a hangulatunkat fejezzük ki, mosolygunk, hunyorgunk, sírunk, nevetünk a mimikai izmok segítségével.

Sem vastag izomkötegeket sem kőarcot nem építhetünk az arcon, ehhez extrém gyakorlás, súlyzós gyakorlatok, extra adag fehérjebevitel, hormonok és szteroidok szedése szükséges.(lsd. testépítők)

3.Veszélyes az otthoni gyakorlás, tréner felügyelete nélkül nem szabad tornázni?

Ha a testünket szeretnénk edzeni az alábbi alternatívák közül választhatunk: a.) személyi tréner, b.) edzőterem, c.) otthon tornázhatunk könyv, DVD segítségével.

Az első megoldás a leghatékonyabb, az edző csak velünk foglalkozik, személyre szabott programmal. Az edzőtermi órákon min. 5-10 fő tornázik együtt, itt már szó sincs egyéni odafigyelésről és kérdés, hogy az időpontok beilleszthetők-e a napirendünkbe.
Aki pedig nem jut el egyik helyre sem, annak marad az otthoni gyakorlás.

Szakképzett oktató által felépített otthoni gyakorlatoknak nincs veszélye, ellenben az internetről, újságokból összeszedett gyakorlatokat nem javaslom. Feltétlen nézzük meg, hogy ki az aki a gyakorlatokat ajánlja, van-e szakképesítése és ha elakadunk van-e  konzultációs lehetőség.

Azok, akik semmiképpen nem tudják beilleszteni az életvitelükbe a rendszeres tanfolyamot, legalább egy workshopra vagy egyéni órára érdemes elmenniük, ahol megkapják a személyre szabott gyakorlataikat, az otthoni edzéshez szükséges instrukciókat és a kérdéseikre a válaszokat. A vendégé a döntés joga, az hogy melyik lehetőséget választja; az Arcjóga-Arctorna Program tud alternatívát kínálni azok számára is akik tanfolyamra szeretnének járni, és azoknak is, akik otthon tornáznak.

4. Aki komolyan szeretne arcot építeni annak heti 2 alkalommal szükséges tornáznia?

Általában heti 1-3 alkalom közös arcépítő óra, és legalább heti 1-2 otthoni gyakorlás, kizárólag az előre egyeztetett feladatsorral hozhatja meg a kívánt eredményt. Aki az otthoni tornát választja heti 3-5 otthoni gyakorlás, de ehhez is ajánlott az oktatóval való folyamatos kapcsolattartás.

5. Legalább 5-6 hónapig kell járni tanfolyamra?

Az arcépítés általában 2-3 hónap; az Arcébresztő Program 6-8 hete alatt szépen felébresztjük a szunnyadó arcizmokat. Ha valaki tovább szeretne járni, szükségét érzi a közös gyakorlásnak, annak a Feszes Arc (FaceFitt) Programot ajánlom. Azért mondtam, hogy általában 2-3 hónap, mert az eredmény teljesen egyénfüggő. Van akinél már a 3! alkalom után látványos a változás, míg másoknak keményebben és többet kell dolgozniuk a sikerért.

Az eredmény függ a genetikától, a kötőszöveti állománytól, nyirokkeringéstől, bőrtípustól, terhelhetőségtől stb…Az első találkozás alkalmával felmérem az arc  kötőszöveti állapotát, az izomerőt, átbeszéljük a célokat és ennek megfelelően állítjuk be az Arcjóga-Arctorna programot. Mindenki másképp reagál a fejlesztésre, nem dolgozhatunk egyen kaptafával.

6. Az arcfiatalításhoz elég-e az arcjóga, arctorna, elhagyhatjuk a krémeket és a kozmetikai kezeléseket?

Nem, ezt semmiképpen nem ajánlom, 40 felett már nem elég egy módszer. Mivel az öregedés komplex folyamat, az arcfiatalítás terén nekünk is komplexen kell gondolkoznunk. Sejtszinten történik az öregedés, csökken a hyaluronsav tartalom, a kollagén vesztés jelentős, csak 1 tényező az arcizomvesztés.

A bőr-, és arcápolás az arcizom torna két külön lehetőség, de csak együtt hozhatnak eredményt. Úgy gondolom, minél több irányból szükséges támadnunk a ráncokat, csak így érhetünk el eredményt.

7. Aki arcjógázik, arctornázik, annak nincs szüksége plasztikai sebészre?

Azt, hogy melyik utat választja a vendég csak Ő döntheti el, tiszteletben kell tartani a döntését. Az arcedzés és a plasztikai beavatkozás nem zárják ki egymást, csodamódszer nem létezik, vannak határok.
Pl:  lógó szemhéj esetén hiába tornáztuk feszessé a homlokizmot, és a szem körkörös izmának felső szemhéji részét, ennek ellenére lóg a felső szemhéj bőre (NEM IZOM!BŐR). Ekkor már valóban csak a plasztikai sebész segíthet a felesleges bőr eltávolításában.

Ha a vendég homlokráncolása rossz szokássá alakult, hiába simítjuk ki a homlokot az edzéssel, 2 perc múlva a mimikázással újra elmélyíti a ráncot. Gyakorlatilag amint kisimítjuk, azonnal ráncol, így nincs értelme. A plasztikai beavatkozás után is tudunk arctornázni – gyorsabb a gyógyulási folyamat- mindezt természetesen az orvossal egyeztetve.

8. Csak úgy lehet hatásos az arcedzés, ha közben erősen szorítjuk, nyomjuk az arcot?

Számtalan arcedzési technika létezik szerte a világon, mindegyik kicsit eltér egymástól, mind technikában, mind pedig abban, hogy mire helyezi a hangsúlyt. Az Arcjóga-Arctorna órákon az ún. „palmírozási” technikát használjuk, amit Amerikában és Ny-Európában láttam, az első használója Bates, a szemtorna kifejlesztője volt.

A lényeg, hogy az arcot védjük a gyakorlás során fellépő gyűrődéstől. A kivitelezés pedig olyan egyedi módon történik, amely a leghatásosabb és a legkényelmesebb a vendég számára. Nagyon fontosnak tartom, hogy ne csak az erős izommunkára koncentráljunk, mert közben a kötőszövetet szétnyomhatjuk, megsértjük, hajszálér megpattanást okozunk a vendégnek. Külön figyelmet igényel a szeborreás bőrtípus, – a klimax idején könnyen rozacássá alakulhat- és a víz-zsírhiányos bőr, ami egyébként is hamarabb öregszik.

Ebből is látszik, hogy mennyire fontos az egyéni megbeszélés, a bőr ismerete, hiszen mindenkinek az egyéni probléma figyelembe vételével lehet a leghatékonyabb kezelési programot és „palmírozási” technikát javasolni.

Nekünk, kozmetikusoknak aranyszabály, hogy soha nem nyomjuk, nem szorítjuk az érett bőrt, mert károsíthatjuk a kötőszöveti struktúrát. A masszázsnál is elsősorban a simító mozdulatokat részesítjük előnyben. Az erős nyomástól nem lesz hatásosabb az arcépítés, mindenkinek van egy maximális izomereje, terhelhetősége, amit nem tud túllépni, a bőr sanyargatása ellenére sem.

Mennyi edzés vezet sikerre? Hogyan végezzük a gyakorlatokat, hogy igazán hatékony legyen? Ezekre a kérdésekre ITT kapsz választ!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .