A szépség a konyhában születik 1. Előzmények

Színpompás őszi gyümölcsök. Szóló szőlő, mosolygó alma, az asztal díszei, de gondolnád, hogy az egészségünk mellett a szépségünk kulcsfontosságú elemei?

Most nem arról lesz szó, hogy mit kenjünk magunkra azért, hogy fiatalosabb, feszesebb legyen a bőrünk. Szó sincs arról, hogy ne kenjük magunkra kedvenc krémünket, vagy ne próbáljunk ki időnként valami újdonságot. De vajon gondoltunk már arra, hogy a friss, feszes bőr, a bőrszín, a hamvas arc nem elsősorban a kozmetikai laboratóriumban születik?

Az öregedés sejszinten történik

Bőrünk gátként viselkedik a felszínére kerülő anyagokkal szemben. Ez a védelem kettős; egyrészt megakadályozza a víz kijutását a bőrből, másrészt gátolja a bőrbe kerülő anyagok felszívódását.
A külsőleg alkalmazott kozmetikai szerek, a bőrtápláló kozmetikumok hatásának feltétele, hogy könnyen bejussanak a bőrbe, vagyis jól felszívódjanak. Lényegében viszont csak a szaruréteg, esetleg az irha rétegét befolyásolhatjuk.

Ez az egyik oka annak, hogy hiába kenjük magunkat ránctalanító, hatóanyagokban gazdag krémekkel, gyakorlatilag a ráncok számát nem tudják csökkenteni.

Bőrünk öregedés, a ráncosodás folyamata sejtszinten történik. Az életkor előrehaladtával nemcsak a sejtek számbeli csökkenése figyelhető meg, hanem a morfológiai változásuk is. A sejtek megduzzadnak vagy éppen ellenkezőleg a vízvesztés miatt zsugorodnak.

Bőrünk keresztmetszete

Az öregedéssel tehát megváltozik a sejt struktúrája, ami az anyagcsere-és működészavarokat eredményez. A sejthártya (membán) –melynek egyik feladata a sejtek belső víztartalmának, PH-jának biztosítása  – elvékonyodik, egyes esetekben megvastagszik, mintázatossá válik, sőt szakadásokat is felfedeztek rajta.

Ebből következik, hogy a sejtek víztartalma csökken, ezáltal  bőrünk egyre szárazabbá, fakóbbá válik. A bőr sejtjeinek és mirigyeinek megváltozott működése révén lassan, fokozatosan alakul ki a bőr öregedése. A bőr elvékonyodik, kevésbé rugalmas, egyre több ránc keletkezik. Nos, pontosan ez az, amit mindenképpen el szeretnénk kerülni.

Hogy pontosan hogyan, azt a jövő heti bejegyzésben mondom el. 🙂

Kapcsolódó bejegyzések:

Edd magad szépre!

Fiatalító italok

Kollagénbomba élelmiszerek

Antioxidánsok

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .