Bőrbarát étkezés rozácea esetén

Rozacea

Vannak élelmiszerek, melyek fiatalító hatásukról ismertek, és vannak olyanok, amelyek előnyösen befolyásolják némely bőrbetegség állapotát, mint pl. a rozácea.

A rozácea 30-40 éves korban kezdődő, változatos lefolyású, inkább nőkön előforduló, gyakori bőrelváltozás.
Gennyes göbök a homlokon, az arcon, állon, kitágult erecskék, vörös foltok az arcon orcákon- mindezek mögött nagyon gyakran az ún. rozácea nevű bőrbetegség rejtőzik.

A rozácea kezelés nélkül több stádiumon keresztül fejlődik ki. Először az érintett azt veszi észre, hogy kivörösödik a bőre. Ennek több oka lehet, stressz, étel, ital. Ekkor még a bőr állapota meglehetősen gyorsan normalizálódik, később azonban ez a kivörösödés egyre hosszabb ideig megmarad. Ekkor fejlődnek ki a kitágult erecskék főként az orr, száj és a felső orcák környékén.

Kialakulásának okairól keveset tudunk, egyes vizsgálatok szerint az erek és az idegrendszer szabályozásának zavarairól van szó, ennek hatására intenzívebbé válik a vérbőség, ezen kívül pedig az arc érintett területeinek hőmérséklete is megemelkedik.

A meleg és a különféle ételek is felelősek azért, hogy a bőrbetegség állapota egyre rosszabbá válik.

Előrehaladott rozáceás állapotnál kerülendők azok a kozmetikumok (paprika-, koffeintartalmú) és eljárások (elektromos izomstimuláció, arcjóga, arctorna) melyek során helyi vérbőség léphet fel.

Ha lehetőségünk van rá, akkor kerüljük azokat a gyakorlatokat, helyzeteket, ahol az arc erős nyomásnak van kitéve, – főként a felső orcákon, száj körül – mert ennek hatására az érzékeny, érett bőrön (bőr mechanikai védelme csökken, ha nincs rozáceánk akkor is) bizonyos helyzetekben az arra érzékeny egyéneknél hajszálér megpattanások keletkezhetnek. Az érett bőr masszírozásakor – részben a mechanikai védelem csökkenése miatt –  a kozmetikus a simító mozdulatokat részesíti előnyben.

Érdemes kerülni az alábbi ételeket:

  • Erős fűszerek (bors, chili, csípős paprika)
  • Sertéshús és zsír
  • Napraforgóolaj
  • Forró italok (káve, tea, forralt bor)

Előnyös élelmiszerek

  • Halak
  • Gyümölcsök, zöldségfélék
  • Vadhús
  • Repce-, lenolaj
  • Teljes kiőrlésű termékek
  • Biotin (5-10 mg)
  • Cink (20-50 mg)

Tipp:
Feketeteás borogatás
3 teafiltert tegyünk 1 csésze vízbe, legalább 30 percig áztassuk. Naponta többször érdemes borogatni vele a gyulladt bőrt.


2 Comments on “Bőrbarát étkezés rozácea esetén

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .