Agyagozzunk!

Az agyag ismerete és felhasználás az ókorig nyúlik vissza. Az egyiptomiak az agyag tisztító hatását nemcsak a beteg gyógyítására használták, hanem a halottak mumifikálására is, kiemelkedő antiszeptikus hatása miatt.

Alkotó elemei állandóak, mégis a lelőhelyüktől függően mutatnak némi eltérést. Az agyag lehet fehér, vörös vagy vörösesbarna és zöldes. A zöld agyagot gyógyászati célra használják, míg a fehér agyagot elsősorban kozmetikai célokra.

Az agyag antiszeptikus, természetes intelligenciája révén ott fejti ki a hatását ahol szükséges, a regeneráló elemeket megkíméli, így járul hozzá a teljes gyógyuláshoz. Méregtelenítő, semlegesítő, baktériumölő, sebösszehúzó és energiapótló hatása kiemelkedő.

Patkányokkal végeztek egy érdekes kísérletet. Sztrichnint adtak be az egyik csoportnak, néhány perc múlva beállt a halál, míg a másik csoport a sztrichnint kis mennyiségű agyaggal kapta, ezeknél a patkányoknál nem okozott problémát a méreg.

Az agyag úgy viselkedik, mint egy nedvszívó papír, elvonja a toxikus, káros anyagokat és átengedi az ásványi anyagokat, éltető elemeket.

Szemcsenagyság szerint találhatunk: nagy szemcséjű, finom vagy átfújt agyagot. A nagy őrleményt nagy felületű pakolásokhoz, borogatásokhoz, fürdőkhöz használják, míg a finom őrlemény inkább a kozmetikában, pakolások, maszkok készítéséhez, illetve belső használatra. Általában a natúrkozmetikában a mélytisztításhoz, agyagmaszkot használnak.

Hogyan készítsük el az agyagpakolást?

Tegyük egy edénybe (ne legyen fém vagy műanyag) a megfelelő mennyiségű agyagot, kúp alakban. Tegyünk hozzá annyi vizet, hogy elfedje az agyagkúpnak a felét. Várjunk, amíg teljesen magába szívja a folyadékot. Ha túl sűrű lesz a pép egy kicsi vizet még hozzáönthetünk. A pépet rövid időn belül használjuk fel.

Az agyagot közvetlenül a bőrön vagy vékony gézen,  kell eloszlatni fa spatula (gyógyszertárban beszerezhető) segítségével egy vagy két centiméteres vastagságban.

Néhány szépségápolási tipp:

Szem alatti táskák: tegyünk húsz percre a szemre pépes friss burgonyával elkevert fehér agyagborogatást. Ötpercenként cseréljük le.

Tisztító maszk agyaggal: a maszkhoz 2 evőkanál agyagot és 200 ml vizet, illetve gyógynövényfőzetet (levendulavirágokból), valamint 2-3 csepp illóolajbólt (pl: levendula, szantálfa) egy kenhető pépet keverjünk ki. Ezt a kellemes masszát vigyük fel az arcra, és hagyjuk száradni. Azután a maszkot egy meleg borogatással áztassuk fel mjad langyos vízzel mossuk le. Nagyon száraz bőrnél, olívaolajat vagy tejszínt is hozzákeverhetünk.

Ránctalanító pakolás 1.: 40 gr reszelt almát, egy pohár joghurttal és agyagporral elkeverünk, úgy hogy lágy krémet kapjunk. Vigyük fel az arcra, száradás után langyos vízzel mossuk le.

Ránctalanító pakolás 2.: A maszkot ásványi anyagokban gazdag rózsaszín agyagból, damaszkuszi rószavízből (Rosa damascena) készítjük, makadámia vagy szőlőmagolajjal dúsítjuk, és 2 csepp szantál illóolajat cseppentünk hozzá. Vigyük fel az arcra, száradás után langyos vízzel mossuk le.

Tápláló pakolás: Egy egész tojást keverjünk habosra, adjunk hozzá 20 gr. uborkalevet, kis joghurtot és agyagport. A pépet száradásig hagyjuk a bőrön, utána langyos vízzel mossuk le.


Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .