Ráncok, tokák, egyebek

Az idő múlása szemmel látható. Nincs még egy olyan testrészünk, amely annyira a kirakatban lenne, mint az arcunk. Sokszor kegyetlenül rádöbbent minket a valóságra, az óra könyörtelenül ketyeg.

Mi változik az évek előrehaladtával a bőrön, milyen folyamatok zajlanak a színfalak mögött? Mi változik a homlokon, az arcon, a szem környékén és az állon?

Az öregedés szembetűnő jele az arcbőr tónusának gyengülése, valamint a ráncosodás.
A bőr, a bőr alatti zsírszövet, a csont, egyaránt öregszenek.
A bőr vastagsága, és rugalmassága csökken. A zsírpárnák elmozdulnak, a szövetek megadják magukat a gravitációnak.
Genetikai folyamatok és az életmód (dohányzás, napfény okozta károsodás, táplálkozási szokások, alvás, utazás, friss levegő) is szerepet játszanak ebben.

Mi történik velünk? Mi történik az arcunkkal?

A bőr öregedése: 25-35 év között kezdődik a ráncképződés, azzal, hogy a mimikai izmok már nem simulnak ki.
Ennek oka a nedvességtartalom csökkenése és a kötőszövet sorvadása.

Az izom ernyedése: 25 mimikai izom található az arcon, melyek az arckifejezésünkért felelnek. A keresztirányú homlokráncok és az orr melletti düh-ráncok jellemzőek érett korban. Összességében a homlok lágy részei is leereszkednek, ezzel együtt a szemöldök is. Alatta a felső szemhéj is lejjebb csúszik.

A szemkörnyék: A szemek mintha kisebbek lennének, az alsó és felső szemhéj meghosszabbodik, ami félholdszerű kitüremkedésekből ismerhető fel. A szemek alatti zsírtestecskék megereszkednek, a szem körüli izomzat elernyed. Ettől lesz fáradt kifejezésünk a szemek és az orca környékén.
A szemgolyók mélyebbre húzódnak a szemgödörben, a szemek veszítenek csillogásukból.

Az orr változásai: Ezen a területen végbemenő változások nagy része az arc középső részének öregedése miatt van. Az idős korra jellemző, a nagy, lógó orr. Az orrnyereg kiszélesedik, lefelé hajlik, az egész orr nagyobb lesz. Ezáltal az orr és a száj közötti ránc is mélyül.
A száj környéke is gyorsan öregszik, a szövet is megereszkedik. A felsőajak elvékonyodik, és vértelenné válik.
A szájgörbület is leereszkedik, az arcközép zacskóssá válik, és mivel ez az orrtól az ajakig futó ránc körül rögződik, mélyül, és e miatt az áll is elveszíti kontúrját. Az arc petyhüdtté válik.

A nyak változásai: „hörcsög, vagy bulldogarc” az orca teltségét adó bőr alatti zsírpárnák leereszkedésével alakul ki. A zsírpárnák a korral lesüllyednek, és mint toka ott maradnak.

Felvetődik a kérdés: miként lehet felvenni a harcot az elváltozásokkal szemben és a tokával?

Mi az, ami kisimítja a homlokráncokat, halványítja a szarkalábakat…

Ránc és toka

>>>Ha szeretnéd, hogy segítsek. Megoldás ITT>>>

 

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .