Stresszlecke 1.

Idegeskedni annyi, mint mások hülyeségei miatt önmagunkon bosszút állni.”

Az utóbbi évtizedben életünk megváltozott, egy informatikai robbanás következett be, felgyorsult az információáramlás, az internet soha nem látott fejlődésnek indult.
Tulajdonképpen bárhol, bármikor elérhetőek vagyunk, mobiltelefon, skype segítségével.

Sok területen könnyebbé vált az életünk de mivel minden folyton változik, nekünk is naprakésznek kell lennünk, folyamatosan képezni kell magunkat, azonos idő alatt több munkát kell elvégeznünk, ha a munkahelyünkön is meg akarjuk állni a helyünket.

Idegeskedünk, hogy időben beérjünk a munkahelyünkre, idegeskedünk ha hívat a főnökünk, rohanunk mert megint a mi gyerekünk lesz az utolsó az óvodában, vacsorát kell készíteni, közben a dugóban araszolunk. Észrevétlenül a mindennapjainkba bekúszott a stressz, természetes velejárója lett az életünknek.

A kutatások bebizonyították, hogy a lényeg, hogy hogyan éljük meg, és hogyan tudjuk feldolgozni a velünk történt eseményeket. Hogyan reagálunk az adott helyzetre – elsősorban az optimista vagy pesszimista beállítottságunktól függ. Stresszfeldolgozó képességünket és ezáltal egészségi állapotunkat szemléletmódunk határozza meg. Ha nem foglalkozunk a stresszkezeléssel hosszú távon megbetegíthetjük magunkat.

A pozitív stressz (pl: sok ember előtt tartunk előadást, vizsgadrukk) inspirál, felgyorsul a szívverés, emelkedik a vérnyomás, ezáltal növekszik a teljesítőképesség.

A probléma akkor kezdődik, mikor folyamatos és hosszabb ideig tartó stressznek vagyunk kitéve. Szervezetünkben felhalmozódik a feszültség, gyengül az immunrendszer, az ember mindenféle fertőzésekre fogékonyabbá válik, könnyebben megfázik és a vírusok is hamarabb leterítik.

Milyen káros következményei lehetnek a folyamatosan stressznek?

–    figyelem-összpontosítási nehézség,
–    kimerültség,
–    álmatlanság, rémálmok,
–    idegesség, ingerlékenység,
–    étvágytalanság, vagy mértéktelen habzsolás
–    hasmenés, székrekedés,
–    fejfájás, migrén,
–    depresszió,
–    magas vérnyomás,
–    szívbetegség kialakulásának kockázata, szívinfarktus,
–    cukorbetegség,
–    férfiaknál hajhullás.

A következő Stresszleckében bevetjük azt a  6hatós módszert, aminek segítségével átvészelhetjük a stresszes hétköznapokat.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .