Dekoltázs – és mellápolás otthon

A bőr öregedésének elsődleges jelei azon a területen jelentkeznek, ahol a legvékonyabb a bőr. Ez a szem környéke, majd ezt követi a nyak, a dekoltázs vékony bőre, amely leginkább ki van téve az időjárás viszontagságainak. A szél, az erős napsugárzás kiszárítja a bőrt, megjelennek az apró ráncocskák.

HOGYAN ÁPOLD PROFESSZIONÁLISAN A DEKOLTÁZS  ÉS MELL TERÜLETÉT?

A nyak a legkényesebb testrészünk, amely rögtön árulkodik a korunkról, ezért nagyon gondos ápolást igényel. Nem szabad megfeledkeznünk az izmok tornáztatásáról, hiszen a tónusát vesztett bőr összeesik, a ráncok elmélyülnek.

Az idő múlását még a legmodernebb készülékekkel felszerelt, kozmetikai szalonban sem tudjuk megállítani, ám rendszeres ápolással, kezelésekkel és arcjógaarctorna gyakorlatokkal jelentősen mérsékelhetjük a hatását.

Az első és egyben legfontosabb feladat a bőr kiszáradásának megakadályozása és megfelelő víztartalmának biztosítása.

Nyak – legkényesebb testrészünk

Az első ráncok leginkább alvás közben keletkeznek, ami a magas fejpárna következménye is lehet. Igyekezzünk leszokni a magas párnák használatáról, és használjunk inkább ergonómiai párnát, vagy gyógynövényest (tönkölybúzást), ami képes felvenni a nyaktájék formáját és kiegyenlíti az egyenetlenségeket. A gésák hátukon fekve egy kis fejtámasszal a fejük alatt aludtak, ezért az arc-, nyak-, és dekoltázsbőrük olyan sima volt mint a márvány. Az éjszakai oldalfekvés töri a bőrt és idő előtti karakteres ráncok kialakulásához vezethet.

Nyak – legkényesebb testrészünk

A változás éveiben a dekoltázs bőre még szépnek mondható, mivel a (hormonok által irányított) faggyúmirigyek működése kiegyenlíti a bőr zsírhiányát. Az anyagcsere megváltozásával, illetve a faggyúmirigyek működésének lanyhulásával a bőr egyre szárazabbá válik. Ezzel egyrészt védtelenebb lesz a dekoltázs bőre a külső hatásokkal szemben, másrészt érzékenyebb és sérülékenyebb is.

A változókorral csökken az ösztrogéntermelés, a kollagénrostok leépülnek, a bőr vízmegtartó képessége csökken, veszít feszességéből, rugalmasságából. A vízhiány mellett a zsírhiány is rontja az összképet. A ráncok mellett a dekoltázson már gyakran felfedezhetünk különböző pigment rendellenességeket (szeplőket és májfoltokat).
A mell, a nyak, és a dekoltázs ápolását, tornáztatását együttesen kell végezni, hiszen az új kutatások szerint a nyak, és dekoltázs bőrének megereszkedéséhez, a mell tartásának csökkenése is nagyban hozzá járul.

Helyes testtartás

A szép nyak, a feszes dekoltázs és a formás mellek elérése érdekében elengedhetetlen a helyes testtartás. Egyenes gerinc, hátrahúzott váll, hattyúnyak, vízszintesen tartott áll, behúzott has, szorosan tartott farizmok.

A dekoltázs területei

1. A két mell közötti háromszög, ahol a mellek összepréselődése (pl.: szoros melltartó, hason fekvés) viszonylag korán, ráncok kialakulását eredményezheti.
2. A mellek fölötti terület, ahol először nagy V alakú ráncok jelennek meg a vállaktól a mellekig terjedően, amelyet a vízhiány, majd kötőszövet rugalmasságának elvesztése okoz.
Napsugárzás hatására elszíneződések, pigment foltok, keletkezhetnek ezen az érzékeny területen.

Mellformázás

A formás feszes mell elengedhetetlen a szép dekoltázshoz, ezért a mellek ápolása, feszesítése ma már egyre több kozmetika palettáján megjelenik.
A mell mirigyes állományból, kötőszövetből, és zsírszövetből áll. Izomszövet, ami a mellet tartja, csak a mellkason található. A legtöbb nő, amikor fogyókúrázik először a melléből fogy. Ennek az oka, hogy a zsírszövet felbomlik, a kitágult bőr azonban ott marad.

A természetes kezelések adta megoldás a mell szöveteinek növelése és így a bőr kitöltése.
Erre számtalan teakeverék és krém áll rendelkezésünkre. Amikor a kötőszövet és a kollagén nem képes megtartani a zsírszövet súlyát, valamint az izomzat nem tudja megemelni a mellet, a súly lehúzza azt, a bőr kitágul és kialakul a lógó mell. Ebben az esetben a legfontosabb a bőr feszesítése, a külső-belső terápia (krémezés, feszesítő pakolás, tea) speciális mell masszázs és arcjóga arctorna gyakorlatok alkalmazása.

A nyak és dekoltázs ápolása kiemelten fontos

Az ápolás lépései

Az első és legfontosabb lépés a letisztítás.
Használjunk könnyű, kíméletes tisztító tejet és alkoholmentes tonikot.
Finom szemcsés bőrradírral távolítsuk el az elhalt hámsejteket, a jobb bőrlégzés érdekében.
■ Kérhetünk a kozmetikustól Alfahidroxi savas kezeléseket is a sejtregeneráció és a pigmentfoltok halványítása érdekében, de ne felejtsük el, hogy az AHA-savak fényérzékenyítők.
Elektrokozmetikai gépekkel (iontophorezis, ultrahang) bőrfeszesítő, tápláló hatóanyagokat juttatható a kozmetikus a bőrbe, arcjóga gyakorlatokkal célzottan az izmokat tornáztathatjuk.

Javasolt hatóanyagok az otthoni ápoláshoz

(a napi bőrápoló krémünkbe is keverhetjük, de önmagában is használhatjuk)

E-vitamin – antioxidáns hatású.
Avokádó olaj – ápoló, bőrvédő, hidratáló hatású, faggyúmirigy szabályozó. A-, D-, E-vitamin tartalma magas.
Jojoba olaj – antioxidáns hatású, jól felszívódó, bőrtápláló, hidratáló tulajdonságú.
Ligetszépe olaj – gátolja a bőr gyors öregedését.
Mogyoró olaj – feszesítő, tápláló, puhító tulajdonságú.
Sárgabarackmag olaj – regenerálja, táplálja az öregedő bőrt.
Rózsafa – elősegíti az új sejtek képződését, csökkenti a ráncok kialakulását.
Szantál olaj – megvédi a bőrt a kiszáradástól, öregedéstől, csökkenti a ráncokat.
Pacsuli olaj – segíti a sejt képződést, feszesíti a megereszkedett bőrt.
Mirha – megakadályozza a bőr idő előtti öregedését, elősegíti a sejtek megújulását.

Dekoltázsápoló pakolást is készíthetünk, amely hidratál, feszesíti bőrt és csökkenti az apróbb ráncokat.
Hozzávalók:
– 1 evőkanál rózsaszín agyag
– kevés aromavíz (vagy ásványvíz)
– 10 csepp avokádó olaj
– 2 csepp geránium
– 1 csepp pacsuli
– 1 csepp rózsafa illóolaj

Elkészítés:
A fent felsorolt összetevőket addig keverjük, amíg egy krémes massza nem lesz belőle, majd ezt kenjük fel  jó vastagon a  kezelendő területre és hagyjuk hatni kb. 20 percet.

Forrás: Beauty

 

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .